Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La CUP reivindica a l'Alt Urgell "un sector primari fort" com a "eina de fixació de població"

La CUP reivindica a l'Alt Urgell "un sector primari fort" com a "eina de fixació de població"

En una visita a una explotació lletera, el diputat Dani Cornellà i Bernat Lavaquiol han situat l'agricultura i la ramaderia com a "clau per gestionar el territori i per a la prevenció d'incendis forestals"
Bernat Lavaquiol i Dani Cornellà conversen amb Joan Guitart (Foto: CUP)
18/11/2022 17:25

El diputat de la CUP per Girona Dani Cornellà, acompanyat del regidor de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell Bernat Lavaquiol, ha visitat aquest dijous una explotació lletera de l’Alt Urgell per "conèixer de primera mà les problemàtiques i reptes de la pagesia i del sector a les comarques de muntanya". Els dos representants de la formació anticapitalista han dit que defensen que "és imprescindible tenir un sector primari fort com a eina per fer front als problemes que les comarques de muntanya tenen cronificats". En aquest sentit, des de la CUP opinen que aquests problemes "no es solucionaran amb més turisme, encara que aquesta sembla que sigui l’aposta del Govern d’ERC".

Cornellà i Lavaquiol consideren que "la pagesia, ramaderia i la silvicultura han de ser una eina clau per revertir l'èxode rural del Pirineu, així com per gestionar el territori per fer-nos energèticament i alimentàriament sobirans, tot reduint així el risc de patir un gran incendi forestal, tal i com fa temps que alerten els científics experts".

En la mateixa línia, els dos representants cupaires han tornat a reivindicar la proposta de crear un Centre de Recerca i de Desenvolupament de la Llet i el Formatge, perquè entenen que seria "un projecte arrelat al territori, que s’enxarxa amb la llarga tradició lletera de la comarca i l'entorn i que ha de permetre donar feina qualificada al jovent". Aquests llocs de treball creuen que podrien sortir "directament al centre de recerca", com a empleats d'aquest complex, o "indirectament en tota la cadena de la llet", a més de "donar resposta a la necessitat d’una gestió territorial dels recursos naturals del Pirineu" que veuen "tant urgent com necessària".

El diputat al Parlament i el regidor urgellenc hi han afegit que, d'acord amb la proposta de la CUP, l’objectiu del centre hauria de ser "estudiar, analitzar, proposar alternatives, dissenyar nova maquinària i implementar les noves tecnologies al sector primari. La formació cupaire conclou que, des del seu punt de vista, aquestes propostes són "clau per diversificar l’economia del Pirineu", que a hores d'ara veuen "basada en el monocultiu turístic".

En aquesta visita, Dani Cornellà i Bernat Lavaquiol han conversat amb el ramader Joan Guitart, que és també el representant comarcal d'Unió de Pagesos a l'Alt Urgell i responsable nacional del sector lleter dins del sindicat agrari català.

Mostrar formulari de contacte