La Delegació del Govern català a Andorra clou el 2024 amb el reforç dels vincles entre ambdós països
Al balanç del seu primer any natural de funcionament, l'oficina dirigida per la urgellenca Anna Vives destaca els grups de treball creats amb el Govern andorrà en àmbits com salut, infraestructures, gestió de residus, energia i relació quotidiana transfronterera
La Delegació de la Generalitat de Catalunya a Andorra valora positivament la feina que han fet al llarg d’aquest 2024 perquè "ha permès, entre d'altres coses, fer avançar diversos dossiers d’interès compartit entre els governs català i andorrà". El 2024 ha estat el primer any natural de la nova seu del Govern català al Principat, amb l’equip de treball ja totalment constituït, i ha servit per començar a desenvolupar projectes i col·laboracions en diferents àmbits.
Una de les principals missions de la Delegació ha estat, juntament amb el Ministeri d’Afers Exteriors del Govern d’Andorra, impulsar els cinc grups de treball establerts entre ambdós governs i vetllar perquè aquests vagin avançant. Aquests equips aborden els àmbits de la salut, les infraestructures, la gestió de residus i l’energia, a més d'aquelles qüestions més vinculades al dia a dia de la realitat fronterera, molt vinculada a la Seu i a l'Alt Urgell. Al llarg d’aquest 2024 cada grup de treball temàtic s’ha reunit almenys tres vegades. Mitjançant d’una feina eminentment tècnica, aquestes reunions periòdiques han permès que ara es treballin amb la perspectiva de fructificar en futurs acords i convenis.
Des de la Delegació es considera que un bon exemple d'aquests primers fruits és el Conveni de cooperació transfronterera en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments, signat el mes de juny passat.
Acords de col·laboració i actes commemoratius
Aquest 2024 l'oficina dirigida per la urgellenca Anna Vives també ha pogut establir un contacte formal amb els principals actors polítics, socials, culturals i econòmics del Principat. D’aquí n’han sortit algunes accions que han enllaçat institucions andorranes i catalanes, com l'acord del Comú de la Massana amb l’Ajuntament de Girona o el de l’Escena Nacional d’Andorra amb programadors culturals catalans, uns contactes que poden fructificar en nous projectes comuns.
Anna Vives ha destacat que "les accions dutes a terme aquest 2024 denoten la voluntat de la Delegació de ser una eina útil, que ajudi a fer avançar projectes tangibles i beneficiosos per als dos territoris". A més, també ha remarcat les col·laboracions establertes amb diferents institucions del país, "que han permès promocionar i posar en valor actors o elements catalans al Principat".
La Delegació també ha establert enguany les primeres col·laboracions amb iniciatives ja presents al país, que han permès posar en valor actors catalans o elements d’interès per a Catalunya, com ara la Mostra Gastronòmica d’Andorra, l’UllNu Lab o la primera jornada sobre Intel·ligència Artificial, cultura i llengua, per posar alguns exemples.
Aquest també ha estat el primer any que la Delegació ha organitzat un acte per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Amb l’objectiu de ser útil i d’adaptar-se al màxim a la idiosincràsia del país, s’ha optat per aprofitar aquesta efemèride per abordar, a través d’una taula rodona amb experts de banda i banda de la frontera, una temàtica de forta actualitat i d’interès compartit entre Catalunya i Andorra, com són els incendis de sisena generació.
Suport als catalans residents a Andorra i als universitaris andorrans
D'altres iniciatives destacades que ha dut a terme la Delegació aquest 2024 han estat les primeres accions per apropar-se als catalans residents a Andorra, que representen una de les comunitats foranes més nombroses del país veí. Per això, s'ha elaborat una Guia d’Acollida i s'ha creat l’eina Amics de la Delegació, a la qual vol donar un impuls aquest 2025.
També s'ha realitzat una acció per facilitar la tria d’universitats catalanes per part d’estudiants residents a Andorra, a través de la guia ‘Estudiar a Catalunya’. Finalment, aquest 2024 la Delegació ha dut a terme les gestions necessàries per a l’obertura de la seva seu física. Finalment es preveu que es podrà obrir durant el primer semestre del 2025.