La demanda de noies per aprendre l'ofici de pastor no para de créixer
La 17a edició de l’Escola de Pastors comença a Enviny amb 15 alumnes i el repte crònic del relleu generacional. El 70 per cent dels estudiants troben feina quan acaben la formació
La 17a edició de l’Escola de Pastors ja ha començat a Enviny, al Pallars Sobirà, amb un total de 15 alumnes, 10 noies i 5 nois. La xifra d’inscrits demostra que l’interès de les dones per aprendre l’ofici de pastor no para de créixer. Mentre a la primera edició n'hi havia només 5, amb els anys aquesta xifra s’ha doblat. Les inquietuds de l'alumnat també han canviat, i ara el seu objectiu principal és fer de pastors de muntanya, formació que s’ampliarà aquesta edició.
Tot i que el 70% dels estudiants troben feina quan surten de l’Escola, el principal repte que han d’afrontar continua sent l’accés a la terra i a un habitatge a prop de la granja. El relleu generacional també preocupa el sector.
El curs, que durarà uns sis mesos i mig entre classes teòriques i pràctiques, ensenyarà els aspirants a pastors i pastores a gestionar les pastures o manejar el bestiar. El temari també inclou conceptes de seguretat a la muntanya, orientació, meteorologia, agrupament de ramats, càrregues ramaderes o gossos d'atura.
Pastors de muntanya
La directora de l’Escola de Pastors, Laia Batalla, ha explicat a l'ACN que enguany s'ha decidit ampliar la formació del mòdul de pastors de muntanya amb contingut adaptat al canvi climàtic. Aquesta assignatura es va incorporar al currículum de l’Escola de Pastors fa tres anys en detectar-se que la majoria d’alumnes s'acaben dedicant a fer aquesta feina als mesos d'estiu, en l'àmbit dels agrupaments de ramats d'ovelles o vaques.
Per ampliar aquests continguts, l’Escola de Pastors forma part del projecte Europeu Ecopastos que defensa "una ramaderia extensiva més sostenible". Així, es formarà els futurs pastors perquè facin una gestió eco-pastoral de les muntanyes que conservi la biodiversitat i s’adapti i mitigui els efectes del canvi climàtic.
Quinze alumnes
Ona Marminyà té vint anys i és de Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental). Forma part dels quinze inscrits a l'Escola de Pastors. Marminyà ha detallat que s’ha apuntat al centre "per ampliar els seus coneixements i poder portar una petita granja d’ovelles". Fa uns mesos va estar ajudant a un pastor en les tasques diàries que comporta tenir un ramat i li va agradar tant l’experiència que va decidir apuntar-se al curs. L’alumna ha dit que potser abans de crear la seva pròpia granja optarà per ajudar algun altre pagès "per agafar experiència".
Des de l'Escola de Pastors, Batalla ha concretat que de l'alumnat que passa per l’Escola de Pastors gairebé un de cada set es dedica al sector primari. D'altra banda, la directora ha subratllat que "cada cop hi ha més referents femenines i la seva visualització ha contribuït a l’augment de dones als estudis".