Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La demanda per habitatge es manté però l'oferta no s'ajusta a la realitat

La demanda per habitatge es manté però l'oferta no s'ajusta a la realitat

El manteniment de la diferència entre els preus i el poder adquisitiu centra el debat temàtic celebrat aquest dimecres i emès per RàdioSeu L'Ajuntament anuncia  l'inici dels pisos de l'Horta del Valira d'aquí a un mes i l'estudi de l'augment d'edificabilitat per als promotors que hi facin HPO
Exposició Habitatge/Cat
12/05/2010 13:58

El departament de Medi Ambient i Habitatge considera que hi continua havent demanda per adquirir habitatge, però que l’oferta segueix sense ajustar-se a les possibilitats reals dels ciutadans. Aquest és un dels punts que s’ha tractat en el debat temàtic que s’ha fet aquest migdia, en el marc de la inauguració d’una exposició a la plaça dels Oms. La taula rodona, moderada per Marta Pujantell, ha estat emesa en directe per RàdioSeu.

El Goven es basa en el Registre Únic de Sol.licitants d’Habitatge per justificar aquesta afirmació. El conseller delegat d’Adigsa, Frederic Linares, ha reconegut que un dels grans problemes actuals és que les famílies no poden ni tan sols finançar un pis de promoció pública, per la manca de liquiditat.

El delegat del Col.legi d’Arquitectes de Catalunya al Pirineu, Ricard Lobo, ha anat més al fons del problema: ha criticat l’especulació dels darrers anys, que ha generat un autèntic abisme entre l’evolució dels salaris i la del mercat immobiliari. Cal recordar que, entre 1998 i 2008, el preu taxat dels pisos a la Seu va pujar un 244%; evidentment, molt per damunt del poder adquisitiu. Per això, Lobo creu que cal molta més potenciació de l’habitatge protegit i la rehabilitació per tornar a regular el mercat.

D'altra banda, a la presentació de l’exposició, el tinent d’alcalde d’Urbanisme de la Seu, Jesús Fierro, ha avançat que els primers pisos concertats de l’Horta del Valira es començaran a construir d’aquí a un mes. Fierro ha anat més enllà i ha anunciat que a la mateixa zona s'està estudiant incentivar els promotors que apostin per la vivenda protegida, als quals se'ls autoritzaria un augment de la densitat d'edificació. Des del departament de Medi Ambient i Habitatge s'ha rebut positivament aquesta proposta.

Exposició itinerant

El conseller delegat d’Adigsa, Frederic Linares, i el tinent d’alcalde d’Urbanisme de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Jesús Fierro, han presentat aquest dimecres l’exposició itinerant Habitatge/cat instal•lada a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) fins aquest dijous. Hi han assistit també el delegat del Departament de Medi Ambient i Habitatge a l’Alt Pirineu i Aran, Òscar Augé, el director Territorial d’Adigsa a Lleida, Lluís Claverol, i la regidora de Joventut de la Seu, Mireia Pellicer. La mostra està destinada a explicar les polítiques d’habitatge que el Govern de la Generalitat ha posat en marxa els darrers anys i es podrà visitar de 10 a 20 h de manera gratuïta a la plaça dels Oms, de la Seu d’Urgell.

L’exposició ha passat ja per Terres de l’Ebre (la Sénia i Tortosa), Tarragona i Reus i quatre municipis lleidatans (Mollerussa, Tàrrega, Balaguer i Lleida). Fins al proper mes de juliol recorrerà una vintena de municipis catalans per explicar de manera gràfica la política d’habitatge actual: l’accés a l’habitatge, la qualitat i la innovació, el pla de futur i les mesures que la Generalitat ha adoptat per fer front a la crisi econòmica. Després de la Seu, Habitatge/cat arribarà a Tremp (Pallars Jussà).

Les persones que visitin la instal•lació coneixeran de primera mà el que li ofereix l’Administració per accedir a l’habitatge: habitatge protegit de compra i lloguer, ajuts per comprar i llogar, ajuts per a l’emancipació dels joves, garanties que dóna la Generalitat als propietaris que volen posar un pis en lloguer i la xarxa d’habitatges que té l’Administració per a joves, gent gran i persones amb necessitats específiques d’allotjament. També trobaran les mesures impulsades davant la crisi econòmica que han provocat noves dificultats en l’accés a l’habitatge, unes dificultats que demanen respostes immediates.

L’exposició presenta, igualment, l’oferta d’ajuts i préstecs per a la rehabilitació d’edificis i d’habitatges, quant a la reparació de patologies estructurals, instal•lació d’ascensors, adequació d’instal•lacions comunitàries i incorporació d’elements de sostenibilitat i eficiència energètica. Hi ha un apartat dedicat a la qualitat i innovació, ja que és bàsic avui dia construir amb el menor impacte ambiental i, per tant, amb criteris d’ecoeficiència.

Les entitats locals i associacions de veïns de la Seu d’Urgell poden demanar visites concertades a l’a/e habitatge.cat@gencat.cat. També s’ha creat un bloc sobre l’exposició http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/habitatgecat/.

Mostrar formulari de contacte