La demarcació de Lleida, la primera de Catalunya que recupera nivells d'activitat d'abans de la crisi
Malgrat que el creixement del 2016 va ser inferior a la mitjana, la davallada prèvia havia estat menor que a la resta del país. La Memòria Econòmica destaca el bon comportament del turisme, amb un 12,5% més de visitants a l'Alt Pirineu
La demarcació de Lleida ha estat la primera de Catalunya a recuperar els nivells d'activitat econòmica que tenia abans de la crisi, gràcies al fet que la davallada que va patir en els pitjors moments va ser també menor a la de la resta del país, gràcies al pes que hi té el sector agroalimentari, més estable que la indústria o els serveis.
Segons la Memòria Econòmica de Catalunya 2016, en termes absoluts el Valor Afegit Brut (VAB) registrat per les comarques lleidatanes durant el 2016 va superar en un 3,3% els nivells registrats el 2007, mentre la mitjana del conjunt de Catalunya es va igualar als nivells pre-crisi. Així, malgrat que al 2016 la demarcació va presentar uns nivells de creixement inferiors als de les altres tres demarcacions catalanes, presenta un context econòmic més estable i amb menys alts i baixos en el global dels darrers deu anys.
En concret, a Lleida el VAB va seguir amb una tendència ascendent que va iniciar el 2013, fins a registrar un creixement nominal del 3%, la xifra més positiva des de l'inici de la crisi (a Catalunya el creixement va ser del 3,5%). La indústria va liderar aquest creixement a la demarcació durant el darrer exercici, seguida a més distància pels serveis. Cal destacar també l'increment del 4,3% en les exportacions.
Més turisme i rècord d'exportacions
El balanç del sector turístic a la demarcació, concentrat bàsicament al Pirineu, va ser força positiu. Les comarques de l'Alt Pirineu van rebre un 12,5% més de turistes que el 2015, mentre que a la plana de Lleida van créixer un 7,8% i, en canvi, a l'Aran van disminuir lleugerament. Destaquen les bones dades assolides pel turisme rural al conjunt de la demarcació, amb un increment del 31,7% de turistes.
L'evolució de les exportacions, centrades en aquest cas a la plana de Lleida, també va ser la més favorable de les quatre demarcacions catalanes, amb un increment del 4,3% en relació amb el 2015, mentre les importacions a Lleida van disminuir un 2,6%. Aquest fet va deixar el 2016 un saldo comercial positiu a la demarcació, ja que va exportar per valor de prop de 2.000 milions d'euros i va importar per valor de 885 milions. El 2016, l'economia lleidatana va assolir el màxim volum d'exportacions gràcies a l'aposta per la internacionalització del sector agroalimentari i que s'ha intensificat notablement en els darrers anys. Destaca el creixement de les exportacions d'olis, que van augmentar un 16,8%, de la carn (9,8%), mentre en fruita i llegums l'augment va ser del 0,6% en relació amb el 2015.
Construcció estancada
Per contra, la construcció residencial es va situar al 2016 en mínims històrics, El nombre d'habitatges iniciats el 2016 només representa un 2% dels construïts durant el 2006 (13.864). Així, a la demarcació de Lleida la construcció encara no ha iniciat la seva recuperació, a diferència de la resta del país i especialment de Barcelona i Girona on ja es torna a viure situacions problemàtiques amb l'especulació immobiliària, el factor principal que va desencadenar la darrera crisi.
Els resultats de l'Enquesta del Clima Empresarial que realitzen les cambres catalanes amb la col·laboració de l'Idescat mostren que la marxa dels negocis a Lleida durant el 2016 ha estat positiva en tots els sectors econòmics exceptuant la construcció, però els sectors amb uns majors creixements han estat la indústria i els serveis (sense incloure el comerç, on s'ha registrat un lleuger creixement). L'agroalimentari ha continuat estable. Tot i la recuperació econòmica, el nombre d'empreses amb assalariats es va tornar a reduir el 2016 en 224 empreses, fins a les 15.287 (un 6% del total de Catalunya).