Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida demana a la Generalitat que liquidi el deute amb els ajuntaments

La Diputació de Lleida demana a la Generalitat que liquidi el deute amb els ajuntaments

L'ens provincial també proposa que s'estableixi un calendari per als pagaments

23/01/2012 10:23

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest divendres per unanimitat una moció presentada pel PSC i consensuada amb la resta de grups instant el Govern a liquidar "de forma urgent" el deute pendent amb els ajuntaments o, en cas de no ser possible, a establir un calendari pel pagament d'aquest deute i dels compromisos adquirits amb el món local.

El portaveu del PSC, Miquel Aguilà, ha exposat que la situació econòmica dels municipis és "més que preocupant" per la manca d'un model de finançament local i ha recordat que els ajuntaments es veuen obligats a fer front a obligacions i a oferir serveis que no són de la seva competència. Aquest aspecte "suposa un 30% del seu pressupost anual", sense comptar amb els recursos assignats.

Segons el president de la Diputació, Joan Reñé, el fet que els ajuntaments no rebin els recursos compromesos per part d'altres administracions està causant una "agonia econòmica important al món local" que fa que els ajuntaments no puguin fer front al pagament de proveïdors i als serveis que ofereixen als ciutadans. Així, ha defensat la necessitat de trencar amb aquesta "dinàmica perversa" per fer possible que els pagaments es facin "adequadament i quan toquin".

Impost per a l'aigua destinada a usos públics

La Diputació de Lleida també ha aprovat arran d'una moció d'ERC, que  ha comptat amb el suport de la resta de grups, instar el Govern a retirar la modificació sobre la Llei de mesures fiscals i financeres que acompanya la Llei dels pressupostos i que preveu el cobrament als ajuntaments d'un impost sobre l'aigua destinada a usos públics.

A més a més, el text demana a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que, en col·laboració amb els ens locals, posi en marxa accions per poder utilitzar aigua regenerada o reutilitzada, on sigui possible, amb l'objectiu d'abastir fonts públiques o monumentals, per netejar carrers o per regar parcs i jardins.

Pregunta sobre el tren de la Pobla

En resposta a una pregunta formulada per ERC sobre el servei de la línia de la Pobla de Segur després de l'anunci de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de voler estalviar 1 MEUR amb la reducció de freqüències, Reñé ha garantit el manteniment del servei. Tanmateix, el president de la Diputació ha afegit que ha de ser el gestor de la línia (FGC), qui decideixi si el servei "ha de tenir les mateixes freqüències que fins ara o si cal replantejar-lo per adaptar-lo a un criteri o a una realitat basada en l'ús o l'eficiència econòmica".

Altrament, Reñé s'ha compromès a treballar amb FGC per mantenir el servei del Tren dels llacs com a "recurs turístic important del territori". Així, ha recordat que l'aposta de la Diputació cap al tren es manté amb la partida que hi té assignada en el pressupost. El responsable provincial recorda que des de la seva posada en marxa fa tres anys el Tren dels llacs té una ocupació mitjana del 93%, amb uns 5.000 passatgers anuals.

"Ingerència greu i inacceptable" que l'Estat obligui als ajuntaments a augmentar l'IBI

Finalment, Reñé també s'ha manifestat durant la sessió plenària, en resposta a una pregunta del PSC, contrari al fet que l'Estat obligui als ajuntaments a apujar l'IBI, situació que ha qualificat "d'ingerència greu i inacceptable en allò que és una competència municipal que va en detriment del món local i acaba perjudicant el ciutadà".

Tot i que es plantegi com una forma de fer arribar més recursos als ajuntaments, Reñé considera que han de ser els ajuntaments i no l'Estat qui decideixi si aplicar o no un barem dins l'impost en base al valor cadastral.

Mostrar formulari de contacte