Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació demana que es respecti l'ús de l'aranès a la Val d'Aran

La Diputació demana que es respecti l'ús de l'aranès a la Val d'Aran

20/09/2011 10:33

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, acompanyat pel diputat de Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Pau Perdices, ha comparegut aquest dilluns davant dels mitjans de comunicació per tal de manifestar-se a favor de la llei de l’occità (aranès a la Val d’Aran), després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi admès a tràmit el recurs presentat pel Govern espanyol a determinats articles d’aquesta llei.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat “de gran sorpresa” el fet que el Tribunal Constitucional hagi admès a tràmit el recurs tenint en compte que això significa "estar en contra de la voluntat del poble”. Reñé ha expressat el rebuig al procés, tot esperant que es resolgui d’una forma "definitivament favorable".

Reñé ha recordat que una de les primeres accions que va fer el Ple de la Diputació de Lleida corresponent a aquesta legislatura va ser aprovar una moció contra la presentació d’aquest recurs “perquè enteníem i demanàvem que les institucions i, per tant, els tribunals, han d'estar al servei de les persones i dels pobles, i no a l’inrevés”.

Per la seva banda, el diputat provincial pel grup de Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Pau Perdices, ha afegit que “ens estranya que un govern que se suposa sensible perquè ha subscrit el tractat de llengües minoritàries d’Europa, hagi volgut fer aquest pas amb tanta celeritat i contundència.”

Perdices ha defensat la normalitat de l'ús de l’aranès a la Val d’Aran que, tal com ha dit “no ha generat cap tipus de controvèrsia durant 25 anys”. En aquest sentit, ha destacat que la llengua occitana s’ha mantingut durant tot aquest temps gràcies a la immersió lingüística que reben els alumnes d’educació infantil. “Si no s’hagués fet aquest esforç d’immersió lingüística, en aquests moments estaríem parlant d’una llengua que segurament no tindria cap garantia de supervivència”, ha subratllat.

Perdices també ha recordat l’acollida que va tenir a tots els territoris de parla occitana, especialment, al sud de França, l’aprovació per part del Parlament de Catalunya de la llei de l’occità per la qual cosa, ha dit, “ens sentim més defraudats encara”.

Mostrar formulari de contacte