Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació se suma a les peticions de millora de la C-14 a l'Alt Urgell

La Diputació se suma a les peticions de millora de la C-14 a l'Alt Urgell

L'ens provincial aprova una moció perquè es faci actuacions urgents per evitar despreniments a Tres Ponts El ple de la corporació també ha aprovat l'adaptació dels consorcis a la nova llei local
Diputació de Lleida - Ple
23/12/2014 16:05

La Diputació de Lleida ha aprovat aquest dimarts una moció presentada pel PSC que insta la Generalitat a prioritzar la construcció del túnel de Tres Ponts, a la carretera C-14.

La proposta seguia la línia de les també debatudes, i aprovades, els darrers dies a l'Ajuntament de la Seu, al Consell Comarcal de l'Alt Urgell i al Parlament.  El portaveu socialista, Miquel Aguilà, ha volgut posar de manifest la llarga ''reivindicació'' per part del territori per trobar solucions a aquest tram de carretera, perillós per la caiguda de roques del congost. El text de la moció demana que es reservi una partida pressupostària al projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per 2015 i que s'instal·lin immediatament xarxes protectores i altres mecanismes de protecció que evitin la caiguda de roques en aquest tram de la via.

Des de CiU, Rosa Pujol, ha dit que donen suport a la moció per ''millorar la competitivitat'' de les comarques de muntanyes amb bones infraestructures de comunicació. Pujol recorda que el Parlament, ja fa aprovar divendres que es faci fer el túnel tan aviat com els pressupostos ho permetin. Això no obstant, des del govern de la Diputació han recordat que el túnel tindria un cost de 21 milions d'euros que ara no es tenen i per això abans caldrà fer actuacions de ''reforç i seguretat'' mentre no sigui una realitat.

El darrer ple de la Diputació de Lleida d'aquest 2014 ha aprovat la modificació dels estatuts de sis consorcis dels quals l'ens forma part per adaptar-los a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). La nova normativa estatal obliga a determinar l'administració pública a la que estaran adscrits perquè sigui la responsable de fer una auditoria dels comptes de forma anual.

Es tracta del Consorci Català de Desenvolupament Local, el Consorci del Patrimoni Mundial de la Vall de Boí, el Centre d'Estudis Porcins de Torrelameu, GlobaLleida, i Segre-Rialb. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha dit que l'ens no haurà de fer ni més ni menys aportacions econòmiques de les que es feien a aquests consorcis i que l'únic que canvia és que es nomenarà un representant ''que tutelarà la gestió administrativa''.

Rebuig al nou cànon de l'aigua a explotacions ramaderes

Finalment, el també ha aprovat una moció en què s'ha reclamat la supressió del cànon de l'aigua a les explotacions ramaderes, que vol imposar la Generalitat a partir del 2015. Tots els grups han defensat que els ramaders ja suporten prou càrregues i que els darrers anys han fet inversions estructurals per optimitzar la gestió de l'aigua a les explotacions.

L'any passat la Diputació de Lleida ja va aprovar una moció de rebuig al cànon de l'aigua, que es va sumar al rebuig de les organitzacions sindicals i el sector i que finalment va acabar amb un acord amb la Generalitat per aplicar una moratòria a l'aplicació de la taxa. Enguany, però, el projecte de llei de mesures fiscals en tràmit al Parlament preveu recuperar aquest cànon i el sector el torna a rebutjar.

Mostrar formulari de contacte