Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació assumeix el total del deute dels municipis de Lleida per fer front a la pobresa energètica

La Diputació assumeix el total del deute dels municipis de Lleida per fer front a la pobresa energètica

Joan Talarn participa a Barcelona en la signatura amb la Generalitat de Catalunya, administracions públiques locals i entitats municipalistes, sobre l’acord de concertació de mesures de suport a les famílies

Protocol per fer front a la pobresa energètica (Foto: Diputació de Lleida)
Protocol per fer front a la pobresa energètica (Foto: Diputació de Lleida)
29/03/2021 18:05

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de la diputada d’Igualtat, Helena Martínez, ha signat aquest dilluns a Barcelona el protocol d’intencions amb la Generalitat de Catalunya i d’altres administracions públiques locals de Catalunya sobre l’acord de concertació de mesures de suport a unitats familiars en situació de pobresa energètica relacionada amb subministraments de gas, electricitat, i l’eficiència energètica.

L’acte s’ha fet a l’Auditori de l’edifici del districte administratiu de Barcelona, sota la presidència dels consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, amb la participació també dels presidents de la resta de diputacions catalanes, de representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), de la Taula d’entitats del Tercer Sector, de l’Aliança sobre Pobresa Energètica i de les empreses subministradores Endesa Energia i Energia XXI.

Concretament, s’ha signat, en primer lloc, l’acord entre la Generalitat de Catalunya i la companyia subministradora Endesa relatiu a combatre la pobresa energètica i, en segon lloc, la signatura del protocol d’intencions entre la Generalitat de Catalunya i les administracions públiques locals. Cal tenir en compte que el total del deute de Catalunya és de 21,2 M€.

Mig milió de deute a la demarcació de Lleida

Tal com ha explicat Joan Talarn, segons els acords que s’han tancat entre el Govern de la Generalitat i les empreses subministradores d’electricitat, el món municipal de Lleida s’ha de fer càrrec d’uns 500.000 € d’aquest deute, estimat en uns 2 M€. Una quantitat semblant li correspon a la Generalitat, mentre que l’empresa subministradora es fa càrrec del milió restant.

Talarn ha manifestat que "la Diputació de Lleida mostra aquest dilluns la predisposició a afrontar el 100% del deute imputat als ajuntaments de la demarcació de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran corresponent als anys 2019 i 2020". I ha afegit: "En el cas de la demarcació de Lleida, serà la Diputació la que assumirà el total del deute municipal, aquests 500.000 €, alliberant així ajuntaments i consells comarcals del pagament que, d’haver-lo d’assumir l’haurien de restar dels fons limitats dels que disposen per impulsar altres polítiques socials".

Combatre la pobresa energètica

El document explica que les administracions públiques i entitats municipalistes tenen com a objectiu comú i complementari combatre la pobresa energètica i que, per tant, la col·laboració entre totes elles permet aprofitar al màxim els seus potencials i establir un marc de col·laboració pel qual es vol resoldre el deute contret corresponent a persones i famílies en risc d’exclusió residencial per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica des de l’entrada en vigor de la Llei, el 6 d’agost de 2015, fins al 31 de desembre de 2020. Cal tenir en compte que Endesa es fa càrrec de la totalitat del deute corresponent als anys 2015-2018.

El president de la Diputació de Lleida ha destacat que "amb la signatura del protocol es posa fi a una incertesa que amoïnava moltes famílies que, en els darrers anys, amb l’encavalcament de crisis, les anava colgant encara més en un pou del qual es fa molt difícil sortir quan no pots ni garantir els serveis bàsics i essencials per viure".

Dels 2 M€ comptabilitzats com a deute de famílies de les comarques de Lleida de la factura elèctrica dels anys 2019 i 2020, a la ciutat de Lleida se li imputen 1,2 M€, una mica més del 50% de la facturació elèctrica no abonada per famílies els anys 2019 i 2020.

Conveni específic

D’aquesta manera, la Diputació de Lleida se suma a aquest protocol amb la doble intenció d’aportar tranquil·litat a les famílies, però també als municipis, l’administració més propera a la ciutadania i la primera que s’obliga a garantir els subministraments vitals dels seus veïns. En aquest sentit, la corporació està validant aquestes xifres i signarà en els propers mesos un conveni específic amb la Generalitat per saldar de manera efectiva aquest deute.

Mostrar formulari de contacte