Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida col·labora en el desenvolupament d'un sistema per al control de la vespa asiàtica

La Diputació de Lleida col·labora en el desenvolupament d'un sistema per al control de la vespa asiàtica

Juntament amb la resta de diputacions catalanes s'ha creat un espai web obert a tota la ciutadania per a la recollida d'observacions de nius. L'objectiu és incrementar la informació sobre aquesta espècie invasora
Foto de detall d'una vespa asiàtica atacant una abella a la serra de Cardó (Foto d'arxiu/ACN)
11/07/2022 18:20

La Diputació de Lleida, juntament amb la resta de diputacions catalanes, ha col·laborat en la creació d'un espai web obert a tota la ciutadania per a la recollida d’observacions de nius de vespa asiàtica. La iniciativa té el propòsit d'incrementar la informació recollida sobre aquesta espècie invasora i millorar-ne la gestió per frenar-ne l'expansió.

Qualsevol persona i en qualsevol moment des d’un dispositiu mòbil pot introduir informació d’interès sobre la vespa asiàtica, unes dades que es posen a disposició dels ens locals adherits al projecte SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal). A l'Alt Urgell hi ha dades del 2019 i del 2020 de vespers localitzats en àrees agrícoles i forestals de Montferrer i Castellbò i la Seu d'Urgell.

En paral·lel, també s’ha desenvolupat un visor públic de nius de vespa asiàtica a Catalunya, amb tots els nius registrats i validats d’anys anteriors pels ens locals. El promotors de la iniciativa consideren que un major volum d’observacions recollides al llarg dels propers anys i de manera estandarditzada podria permetre avaluar de forma més òptima els condicionants i tendències d’aquest insecte i ajudar a tractar la problemàtica que genera. 

Des del 2012

Cal tenir en compte que el primer cas de vespa asiàtica a Catalunya es va detectar el 2012, a la comarca de l’Alt Empordà. Des d’aleshores, la seva expansió ha estat progressiva i ràpida. A partir del 2018, ja és present a les quatre demarcacions catalanes.

Les condicions climàtiques, una gran disponibilitat d’aliment, la seva gran capacitat reproductora i la manca d’enemics naturals específics n’han afavorit la presència arreu. La vespa exòtica afecta especialment l’apicultura, atès que depreda preferentment abelles de la mel i altera negativament el comportament dels ruscs. Puntualment pot generar riscos en la seguretat i la salut pública i danys en alguns conreus de finals d’estiu i tardor. D’altra banda, en els darrers anys, hi ha indicis que episodis de forta calor o hiverns freds podrien frenar l’increment poblacional de la vespa asiàtica, però la manca de dades no permet de moment determinar aquestes dinàmiques.

Aplicació

L’aplicació SITMUN-Vespa asiàtica es va crear el novembre del 2020 per establir un registre de dades associades a la detecció de nius de vespa asiàtica de potes grogues (Vespa velutina ssp. nigrithorax) als municipis catalans. L’objectiu d’aquesta eina, a disposició dels ens locals, era el de fomentar la recollida estandarditzada d’informació i compartir criteris bàsics per a la gestió de l'espècie exòtica invasora.

La Diputació de Lleida conjuntament amb la de Tarragona ha treballat en la creació i desenvolupament de l’aplicació. El projecte ha estat liderat per les diputacions de Girona i Barcelona, ja que són les més afectades a causa de les seves condicions més favorables a la propagació de la vespa asiàtica.

El SITMUN

El SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal) és una plataforma pública que permet visualitzar i gestionar de forma estructurada i en un únic visor tota la informació geogràfica disponible, a diferents escales i per a tots els municipis. Al mateix temps fa possible prefigurar i relacionar dades de temàtiques diferents en un únic mapa, amb informació oficial.

El sistema disposa d’un gran volum d’informació geogràfica que permet veure, analitzar, planificar i gestionar el territori. Inclou diferents fonts d’informació generades pels departaments interns de les quatre diputacions, els ens locals de cada demarcació i altres organismes oficials que elaboren cartografia en l’àmbit de les seves competències. Cal tenir en compte que aquesta informació és homogènia en l’àmbit supramunicipal, amb l’objectiu de poder aplicar polítiques regionals comunes.

Més dades sobre l'espècie invasora

Fins ara, les mesures que s’han pres per eradicar la vespa asiàtica no han aconseguit frenar-ne l’expansió. Per aquest motiu, més enllà de centrar els esforços a procurar mitigar-ne la presència, els experts consideren que cal implementar també accions per millorar-ne el coneixement i la gestió, així com també d’adaptació i sensibilització per conviure-hi.

Mostrar formulari de contacte