La Diputació de Lleida exigeix "l'alliberament immediat dels presos polítics"
La moció, amb el suport del PDeCAT, ERC i la CUP, també expressa el "suport al Govern legítim" i reclama que es retiri tots els càrrecs contra els consellers cessats. Aprovats els pressupostos de l'ens per al 2018, que ascendeixen a 129 milions d'euros
El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous una moció en què s'exigeix "l'immediat alliberament de tots els presos polítics". El text, presentat conjuntament pel PDeCAT, ERC i la CUP, ha tirat endavant amb el suport d'aquests tres grups, mentre que el PP i C's hi han votat en contra perquè "neguen" la condició de presos polítics als consellers de la Generalitat cessats i empresonats i als líders sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
La moció denuncia que aquests polítics i activistes estiguin empresonats per l'Estat espanyol "malgrat haver actuat de manera pacífica, democràtica i sota mandat del poble català expressat al Parlament". El text, a més a més, expressa el suport de la institució al "Govern legítim de la Generalitat" i reclama a les instàncies fiscals i judicials, "d'acord amb el dret", la retirada de "tots els càrrecs contra el president i els membres el Govern legítim de Catalunya, contra els membres de la Mesa del Parlament, contra els presidents de l'ANC i Òmnium, així com altres càrrecs polítics que han actuat en tot moment d'acord amb el principi democràtic".
Paral·lelament, segons informa l'ACN, el plenari ha rebutjat la moció presentada pel PSC i UA relativa a aquesta qüestió, en què els socialistes plantejaven "una solució, amb tot el respecte a l'Administració de Justícia i a la independència del poder judicial", que "permeti la sortida de la presó del vicepresident i de set consellers de l'anterior Govern, així com dels màxims responsables de l'ANC i Òmnium Cultural". La proposta només ha rebut el suport dels representants socialistes, mentre la resta de grups hi ha votat en contra per diferents motius.
El ple rebutja retirar el retrat de Puigdemont
Encara pel que fa a l'actualitat política, la Diputació també ha rebutjat la petició de la representant del PP, Dolors López, perquè es retirés del saló de plens el retrat de Carles Puigdemont. López addueix que Puigdemont "ha estat destituït i ja no és el president de la Generalitat". Joan Reñé li ha respost que es faria "en tot cas quan el país tingui un president elegit democràticament a les urnes" i que, si llavors Puigdemont ja no és escollit, es canviarà la foto "com s'ha fet sempre".
A més a més, durant la sessió, els diputats republicans han mostrat cartells reclamant la "llibertat dels presos polítics" i també en defensa de la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida. Tots els representants del PDeCAT i d'ERC han assistit al Ple amb un llaç groc penjat als seus vestits.
Moció contra el lliurament d'obres del Museu de Lleida
Pel que fa justament a la polèmica sobre les obres d'art del Museu de Lleida, el ple ha aprovat una moció amb la qual rebutja "qualsevol lliurament" a les institucions aragoneses de les 44 peces originàries del monestir de Sixena però també de l'art de les parròquies de la Franja. El text denuncia que s'està "aprofitant la situació d'excepcionalitat política generat per l'aplicació de l'article 155" i insta el ministre Íñigo Méndez de Vigo, actual responsable de Cultura a Catalunya a causa de la intervenció, que "no prengui cap decisió" al respecte "abans de la restitució del Govern legítim de Catalunya". La moció s'ha aprovat amb els vots del PDeCAT, ERC, CUP i també dels diputats del PSC. En canvi, el diputat d'UA, Paco Boya, no ha participat de la votació.
Aprovats els pressupostos del 2018
Totes aquestes mocions s'han debatut en el ple en què també s'ha aprovat els pressupostos per al 2018, que ascendeixen a 129,3 milions d'euros, un 5,17% més que els del 2017. L'equip de govern del PDeCAT ha comptat amb el suport del PSC i UA, mentre que ERC i PP s'han abstingut. Això ha permès l'aprovació, tenint en compte que C's i la CUP s'han abstingut tot adduint motius diferents.
L'increment ve donat especialment per l'augment d'ingressos provinents a les aportacions del Feder, a la contractació del crèdit per desplegar el Pla extraordinari de reforç municipal 2017-2018 –amb una dotació de més de 10 milions d'euros per l'any vinent- i també a l'augment dels recursos corresponents a la participació de la diputació lleidatana en els impostos de l'Estat.
El projecte de pressupostos preveu incrementar l'any vinent un 14% l'aportació als organismes autònoms de la Diputació de Lleida perquè puguin disposar de més recursos per al seu funcionament i oferir més serveis. Així, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) rebrà 6,8 milions d'euros; l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL), 6,3 milions d'euros; el Patronat de Promoció Econòmica, 2,3 milions, mentre al Patronat de Turisme es destinaran 4,4 milions d'euros.
Més de 17 MEUR en salut pública
En l'àmbit de la salut pública, el pressupost preveu destinar 17,7 milions d'euros en equipaments, programes de salut, consultoris mèdics i actuacions als hospitals lleidatans, entre altres actuacions. L'aportació en l'àmbit social serà de 7,7 milions d'euros en programes propis i amb col·laboració amb els ajuntaments i consells comarcals i en ajuts a entitats del territori.
Pel que fa a carreteres, els comptes hi consignen 2,5 milions d'euros -uns 500.000 euros més que enguany, però a aquesta xifra s'hi haurà de sumar el romanent de tresoreria que s'obtingui un cop es liquidin els comptes del 2017, fet que permetrà que les actuacions en carreteres l'any vinent superin els 10 milions d'euros. A noves tecnologies s'hi destinen 4,9 milions d'euros, per tal de seguir amb l'aposta d'implementar l'administració electrònica.
Altrament, els comptes destinen 3,8 milions d'euros a llars d'infants i als serveis de menjadors i transport escolar; al Pla d'arrendaments i subministraments locals, 1,8 milions; al Pla de Finançament d'inversions per a la millora de la gestió de l'aigua d'ús públic, 1,8 milions d'euros; al Pla d'ajuts a manteniment de camins, 1,4 milions; als convenis d'assistència financera i de servei de SAT amb els consells comarcals, 2,2 milions, així com la previsió d'un nou Pla PUOSC en conveni amb la Generalitat de Catalunya, 1 milió d'euros més, entre altres.
La partida del personal es veurà incrementada un 6,47%, per tal de poder cobrir mitjançant la contractació aquelles places que han quedat vacants de treballadors que han causat baixa en els darrers anys, per l'increment de l'1,5% en les retribucions del personal i per la creació de noves places de personal que s'encarregarà de la gestió dels plans Feder i dels Projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT).
Increment del 2% dels sous dels membres electes
En un altre àmbit, el Ple ha aprovat la definició de l'estructura dels òrgans directius així com la plantilla de personal de la Diputació de Lleida i dels seus organismes autònoms, després d'una sentència que va anul·lar quatre càrrecs directius de la institució. Així mateix, el Ple ha donat llum verda a incrementar un 2% les retribucions dels membres electes de la diputació lleidatana, punt que ha estat rebutjat per la CUP i Cs.