Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida i el Conselh Generau d'Aran amplien la seva col·laboració en el foment de la llengua i l'esport

La Diputació de Lleida i el Conselh Generau d'Aran amplien la seva col·laboració en el foment de la llengua i l'esport

Les dues institucions acorden renovar, conjuntament amb el Departament de Salut, part de l'equipament de l'Espitau
Logotips de les institucions
04/06/2020 16:08

La Diputació de Lleida i el Conselh Generau d'Aran han tancat l'acord per a la renovació del conveni marc de col·laboració entre ambdues institucions en els pròxims quatre anys. El document, que va expirar formalment el passat mes de desembre, es vol aprovar en el proper ple de la corporació provincial.

La seva consignació pressupostària és de 220.000 euros anuals per al foment de la llengua aranesa, el turisme, la promoció econòmica i la restauració del patrimoni arquitectònic i béns culturals. A banda, la Diputació aportarà 25.000 euros anuals per al manteniment del Centre Especialitzat de Tecnificació en Esports d'Hivern i ajudarà, conjuntament amb el Departament de Salut, a renovar part de l'equipament mèdic de l'Espitau d'Aran.

El conveni confirma l'acord al qual ja van arribar ara fa uns mesos el president de la Diputació, Joan Talarn, i el síndic d'Aran, Francés X. Boya. En aquests mesos, ambdues institucions han anat perfilant i actualitzant el seu contingut, que concretarà els compromisos mutus entre els anys 2020 i 2024, així com una ampliació dels serveis que les institucions oferiran de manera col·laborativa.

Suport a l'Aran

Joan Talarn ha destacat que el conveni és "una prova del respecte que des de la Diputació es manté cap a la realitat aranesa, fonamentat en la seva història, cultura i llengua". A més, el president de la corporació provincial ha recordat que, més enllà d'això, la Diputació manté "una relació de reconeixement a la singularitat aranesa i d'estreta relació amb el Conselh Generau, tal com s'ha pogut observar amb els plans de subvencions recentment aprovats".

Així, en el Pla de Xoc per ajudar a dotar de liquiditat les entitats locals a causa de la crisi de la COVID-19, la Val d'Aran rebrà 725.764 euros per als nou ajuntaments, tretze entitats menors descentralitzades i el Conselh Generau; i el Pla de Camins, aprovat al darrer ple, suposarà una inversió directa de la Diputació de 214.319 euros per a la millora dels camins de titularitat municipal.

Per la seva banda, el síndic d'Aran considera que "és fonamental reforçar en aquests moments la cooperació institucional entre la Diputació i el Conselh Generau per garantir la prestació propera dels serveis i les polítiques de cohesió social i econòmica, i les que defineixen la singularitat de l'autogovern aranès". En aquest sentit, Boya ha agraït la "sensibilitat del president vers l'Aran", com a exemple "de suma enriquidora al conjunt del Pirineu i la demarcació de Lleida".

Mostrar formulari de contacte