Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentat el projecte de pressupostos pel 2020 de la Diputació de Lleida

Presentat el projecte de pressupostos pel 2020 de la Diputació de Lleida

Els comptes ascendeixen a 133,8 MEUR, dels quals 37 MEUR es destinaran directament als ajuntaments i consells comarcals. La proposta pressupostària d'ERC i JxCat elimina pràcticament la concessió directa de subvencions
Presentació dels pressupostos de la Diputació de Lleida (Foto: ACN)
03/02/2020 18:10

El govern de la Diputació de Lleida, format per ERC i JxCat, ha reduït "al mínim" la concessió directa de subvencions en el projecte de pressupostos 2020 i gairebé la totalitat dels ajuts es distribuiran mitjançant processos de concurrència competitiva. Tot i això, els comptes reserven 600.000 euros per a despeses extraordinàries justificades de les administracions locals. Tanmateix, serà un equip tècnic qui valori les peticions.

El pressupost de la corporació lleidatana per al 2020 ascendeix a 133,8 milions d'euros, xifra que suposa un augment del 3,3% en relació amb el 2019. Un 42% del total, uns 37 milions, es destinaran directament als ajuntaments i consells comarcals, més d'1 milió d'euros més que l'any passat. La Diputació preveu 15,2 milions d'euros d'inversió directa al territori, un import que es preveu que augmenti en 10 milions del romanent del pressupost i que es destinarà al desplegament de la fibra òptica, la lluita contra el despoblament, la sostenibilitat i cobrir vacants de personal, entre d'altres.

El pressupost consolidat de la Diputació de Lleida creix gràcies a l'augment de la participació de la institució en els ingressos de l'Estat com ara l'IRPF, l'IVA i fons complementaris. Les entitats socials, culturals i esportives del territori rebran 8,8 milions (10%), mentre 22,7 milions d'euros es destinaran a Personal.

L'Institut d'Estudis Ilerdencs comptarà amb un pressupost de 7,2 milions d'euros (5% del total); el Patronat de Turisme, de 5,4 milions (4%); l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals, de 6,8 milions (4%), mentre el pressupost del Patronat de Promoció Econòmica serà de 2,8 milions, tot i que també gestionarà prop de 9 milions d'euros més de projectes de fons europeus com Ponent Actiu, Forest4local, Paisatges de Ponent, Camins del Pirineu, Camí de Sant Jaume i dels plans estratègics territorials (PEC) del porcí i del bosc.

Major eficàcia, transparència i més suport al món local

El president Joan Talarn ha destacat que els comptes aposten per "una major eficàcia, transparència i més aportació al món local". Així, ha remarcat la pràctica eliminació de la concessió directa d'ajuts i subvencions. També ha explicat que la distribució de les partides s'ha reordenat respecte als pressupostos anteriors alliberant els òrgans de govern i de Presidència d'una sèrie de bosses de diners que deixaran de ser ajuts discrecionals per ser assignats a través de les diferents àrees de la institució, i que seran atorgats a través de processos de concurrència competitiva. El president de la Diputació de Lleida ha ressaltat que el nou pressupost també crea dues noves àrees de gestió: Igualtat i Cooperació Internacional i la de Medi Ambient i Finques.

L'àrea de Presidència habilitarà un fons de contingència d'1,2 milions d'euros per a fer front amb diligència qualsevol emergència que es pugui produir al territori però també hi haurà una partida de 600.000 euros per a despeses extraordinàries justificades a les que hagin de fer front els ajuntaments. En aquest cas, serà un equip tècnic qui avaluï les peticions i determini la idoneïtat de la concessió o no de la subvenció. Així mateix, es destinaran 1,8 milions d'euros al Pla de suport a l'Esport, que posarà un especial èmfasi al foment de l'esport femení, de base i inclusiu.

Processos per cobrir les vacants de personal

Talarn també ha explicat que un altre dels objectius del pressupost 2020 és començar els processos per cobrir les vacants de personal que hi ha a la institució. El compromís del govern és poder cobrir durant l'exercici actual una seixantena de llocs de treball dels vuitanta existents, a través de diferents convocatòries per contractar nou personal i de posar en marxa processos de mobilitat interna.

Més autonomia als municipis i compromís per lluitar contra el despoblament

En les àrees de Cooperació, Medi Ambient i Noves Tecnologies s'aposta per donar més autonomia als municipis a l'hora de decidir com es gasten els ajuts, en el sentit de dotar-los de més recursos, menys convocatòries, però més subvencions plurianuals, segons ha assenyalat el vicepresident primer, Jordi Latorre. Així, s'han previst 4,8 milions d'euros per a Cooperació Comarcal i 18 milions per a Cooperació Municipal. En aquest apartat, es destinaran 11 milions d'aquest pressupost amb el Pla de Cooperació 2020.

Latorre ha remarcat l'impuls pressupostari en les polítiques de discriminació positiva en municipis en risc de despoblament i del Pirineu que estaran dotades cadascuna amb 1 milió d'euros però amb la clara voluntat que s'ampliïn amb el romanent del 2019. També ha exposat l'aposta pel foment de la mancomunació de serveis, tenint en compte que es tracta d'un territori molt extens i poc poblat i amb municipis molt petits. A més, es potencia el Servei d'Assistència Municipal, (SAM), al qual el govern vol donar més suport en l'àmbit de l’assessorament municipal en aspectes com ara la contractació i gestió econòmica o el suport tècnic i jurídic. Latorre també s'ha referit al suport als certàmens firals (que creix un 21%), l'impuls del servei de Noves Tecnologies (6,4 milions d'euros) i la voluntat de recuperar d'índexs d'excel·lència pel que fa a la recaptació de tributs.

Promoció econòmica

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Mercè Carulla, ha desgranat les accions previstes al Patronat de Promoció Econòmica, que vol impulsar el concepte de "transformació econòmica" amb la gestió de prop de 9 milions d'euros de fons europeus que suposaran una inversió global al territori de més de 20 milions, entre totes les administracions implicades. Respecte a l'IEI, Carulla ha destacat que se simplificarà l'accés a les subvencions a través d'unificar les múltiples convocatòries actuals.

En l'àmbit de Salut (19,1 milions d'euros), s'iniciarà un Pla de Salut plurianual de 15 milions en tres anys per a la construcció o reforma de cementiris, tanatoris, sales de vetlla, consultoris locals i infraestructures d'aigües. La diputació lleidatana també invertirà en la reforma integral de l'Hospital Comarcal del Pallars, la residència sociosanitària de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, en la nova UCI pediàtrica de l'Hospital Arnau de Vilanova i en la reforma del CAP de Tàrrega. Mercè Carulla també ha posat en valor els 587.862 euros de la nova àrea d'Igualtat i Cooperació Municipal, per ajudar els ajuntaments i entitats a fomentar polítiques que contribueixin a la igualtat de gènere efectives i a la no discriminació de les persones LGTBI.

A més, la portaveu de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha subratllat les excel·lents xifres turístiques que van registrar les comarques de Lleida l'any 2019. En aquest àmbit, ha destacat que el pressupost 2020 en Turisme vol fer de les comarques de Lleida una referència del sud de la Unió Europea, optant pel turisme de qualitat, compromès i sostenible en la lluita contra el canvi climàtic. Així, ha expressat el compromís de treballar perquè el conjunt de la demarcació sigui reconegut amb la certificació 'Biosphere', que actualment només té la Val d'Aran.

D'altra banda, el president Joan Talarn també ha destacat que amb els 14,8 milions destinats al departament de Serveis Tècnics es vol millorar la mobilitat al territori a través de la redacció del Pla Zonal, que determini les necessitats de les vies terrestres al territori, però també la inversió de 2 milions d'euros per a camins municipals i de 2,6 milions per a la millora de les carreteres de les que és titular la Diputació.

Voluntat d'arribar a acords amb l'oposició

Joan Talarn i Jordi Latorre han puntualitzat que el govern ha lliurat aquest mateix dilluns el projecte pressupostari d'ERC i JxCat als grups de l'oposició per tal que el puguin avaluar i presentar possibles millores. En aquest sentit, han expressat la voluntat d'arribar a acords amb la resta de formacions perquè els comptes puguin prosperar amb els màxims suports possibles. El projecte de pressupost es debatrà previsiblement en el ple del pròxim 21 de febrer.

Mostrar formulari de contacte