Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida presenta vuit projectes per reactivar la demarcació

La Diputació de Lleida presenta vuit projectes per reactivar la demarcació

Entre els àmbits en què es vol treballar hi ha aprofitament forestal, digitalització del camp i desplegament del 5G. L'ens preveu que aquests plans suposin una inversió global de 500 milions d'euros i la creació de 6.000 llocs de treball fins al 2026

Presentació dels projectes de reactivació i transformació econòmica a la demarcació de Lleida (DdL)
Presentació dels projectes de reactivació i transformació econòmica a la demarcació de Lleida (DdL)
14/05/2021 18:20

La Diputació de Lleida ha presentat aquest divendres vuit projectes per impulsar la transformació econòmica de la plana de Lleida, el Pirineu i l'Aran. Aquests projectes, que aspiren a obtenir fons europeus Next Generation, volen "transformar l'actual economia de la demarcació en un model competitiu i sostenible d'economia verda, circular i altament digitalitzada", tal com promouen diferents institucions del territori. Suposaran una inversió de 500 milions d'euros i la creació de 6.000 llocs de treball fins al 2026 ja que preveuen la creació de noves indústries d'aprofitament forestal, digitalització del camp, desplegament del 5G, comunitats energètiques sostenibles i transformació digital dels ens locals lleidatans.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presentat els vuit projectes en el marc d'un jornada celebrada a l'Auditori Enric Granados, en la qual han participat les institucions integrants del G-6, el grup de treball col·laboratiu que integren la Diputació mateix, la Generalitat, la Paeria de Lleida, la Universitat de Lleida i les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega. Talarn ha dit que els fons Next Generation "són una oportunitat que no es pot deixar passar" i que "liderant el desenvolupament tecnològic, amb nous productes i nous mercats", es podrà "desenvolupar un nou teixit industrial que no generi competència amb la producció d'aliments, sinó que la complementi i que permeti establir vincles amb sectors industrials que a dia d'avui ens semblen llunyans al nostre model productiu, com el de l'automoció, el farmacèutic o el de la producció de combustibles".

De la seva part, la consellera en funcions d'Agricultura, Teresa Jordà, ha destacat que "l'economia verda juga un paper importantíssim a Catalunya, que es basa en l'economia circular", i ha remarcat que la demarcació de Lleida "juga un paper fonamental en el sector agroalimentari" i que "aquests projectes casen amb el que demana el Pacte Verd Europeu".

Projecte de valorització de recursos forestals del Pirineu

Un dels projectes s'anomena 'Valorització integral dels recursos forestals del Pirineu' i vol impulsar els usos constructius de la fusta amb materials com el contralamitat, i també els usos tèrmics de proximitat, tant en l'àmbit domèstic com industrial, a través d'una branca específica de la bioeconomia, la bioeconomia forestal. Tot i això, la planta pilot no s'ha previst al Pirineu sinó a Balaguer, impulsada per la UdL i amb el suport de la Diputació. En total, es preveu mobilitzar una inversió de 65 milions d'euros.

Un altre dels projectes és 'Biohub KM0', que pretén l'aprofitament de les dejeccions ramaderes per a la creació d'un ecosistema d'innovació altament especialitzat de biotecnologies i bioproductes a partir d'una planta de compostatge ubicada a Alcarràs (Segrià). Aquest projecte, incorporat a les prioritats Next Generation Catalonia impulsat per la Generalitat, suposa una inversió inicial de 65 milions d'euros. En segon lloc, el 'Digital Innovation Hub', del sector agroalimentari i forestal de Catalunya, serà un centre d'innovació específic que s'ubicarà al Parc Científic de Lleida, per a l'impuls tecnològic en aquests sectors. El projecte, valorat en 10 milions d'euros, generarà sinergies i complementarietats amb iniciatives en curs, com ara l'Àrea 5G de Ponent i el projecte INNO4AGRO, liderat per la Paeria.

Accelerar el desplegament de banda ampla i 5G

El desenvolupament de les inversions necessàries perquè el 100% de la població tingui accés a les xarxes d'alta velocitat i a la tecnologia 5G es farà mitjançant el 'Lleida Smart Rural Environment', que s'emporta la inversió principal: està valorat en 300 milions d'euros i pretén l'acceleració del desplegament de banda ampla fins als 231 municipis, 422 nuclis de població i 160 polígons industrials existents a la demarcació. També en l'àmbit digital, s'impulsa el projecte 'La transformació digital de l'administració pública local', que compta amb un pressupost de 7 milions d'euros, s'ha construït de manera col·laborativa amb la resta de diputacions catalanes i la mateixa Generalitat, i pretén abordar el repte de la digitalització de l'administració local.

De la seva part, el projecte 'Energia i món local' vol impulsar les inversions públiques en millora de l'eficiència energètica d'edificis, equipaments i infraestructures públiques. En total, es preveu una inversió de 64 milions d'euros per a autoconsum, consum compartit, comunitats locals d'energia i recàrrega i suport al vehicle elèctric. En la mateixa línia, el pla 'Ecosistema d'innovació descentralitzat' vol que l'especialització competitiva del territori sigui efectiva i accessible a tothom. Amb un pressupost de 8 milions d'euros, es vol teixir una xarxa de serveis a la innovació que faci arribar les oportunitats a tota la demarcació, amb tècnics especialitzats a cada comarca.

Finalment, el projecte anomenat 'Capacitació i talent digital per al segle XXI' vol fomentar la capacitació de la ciutadania i el reciclatge professional davant la transició digital. S'impulsa de forma conjunta entre la Generalitat i les diputacions catalanes, i està pressupostat en 65 milions d'euros. Preveu l'impuls de programes de foment de l'alfabetització i les competències digitals per impulsar la transformació econòmica de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran.

Mostrar formulari de contacte