La Diputació de Lleida promou la rehabilitació energètica dels edificis municipals
El Ple expressa amb una declaració institucional el suport de la institució a la població afganesa i dona suport a la candidatura dels Jocs Pirineus-Barcelona 2030
El Ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest dijous ha aprovat inicialment el Pla de Cooperació per fer front a les despeses per a la certificació i qualificació energètica d'edificis pertanyents o utilitzats pels ajuntaments de la demarcació, que compta amb una partida de 508.200 euros. Segons descriu el Pla, la transició energètica és un dels set àmbits prioritaris del Projecte Estratègic per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027.
El projecte tractor número 6 per a la transformació econòmica de la demarcació de Lleida, Energia i món local, té l'objectiu d'impulsar inversions de millora de l'eficiència energètica d'edificis, equipaments i infraestructures públiques, de generació i consum d'energies renovables mitjançant les fórmules d'autoconsum, consum compartit i comunitats locals d'energia, i de desplegament d'infraestructura de recàrrega i suport al vehicle elèctric. Una de les actuacions previstes en aquest projecte és incentivar que les administracions locals disposin de la Certificació Energètica d'Edificis en els termes que seran exigibles per accedir a les subvencions del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MRR).
En aquest sentit, les propostes d'intervencions s'han de definir en una reducció de com a mínim el 30% del consum d'energia primària no renovable i la millora d'almenys una lletra en la qualificació energètica en emissions de CO2 de l'edifici. Pel que fa a edificis que compten amb una qualificació energètica 'A' en emissions de CO2, les propostes de millora hauran de permetre assolir un salt d'una lletra en la qualificació parcial de la demanda tèrmica de l'edifici. En el cas que el document de recomanacions contempli propostes de renovació d'instal·lacions tèrmiques, aquestes hauran d'incorporar equips abastits per energia provinent de fonts renovables (solar tèrmica, geotèrmica, aerotèrmia i hidrotèrmia mitjançant bomba de calor o biomassa).
Declaració institucional en favor de la població afganesa
Durant la sessió plenària també s'ha llegit una declaració institucional en favor de la població afganesa. El text destaca el compromís de la institució amb els drets humans i la condemna de la presa de poder de l'Afganistan per part dels extremistes talibans; instar les institucions, autoritats i actors internacionals a exigir al règim talibà el màxim respecte als drets humans, i la coordinació de part de la Unió Europea d'una resposta unitària i que aculli refugiats procedents d'aquell país, respectant el dret internacional en matèria d'asil.
Així mateix, demana que l'estat espanyol, que ostenta la competència en matèria d'atorgament de l'asil i del pla de primera acollida, segueixi treballant per complir amb l'obligació de protecció internacional a les persones que fugen de l'Afganistan perquè la seva vida corre perill, i que intensifiqui les accions diplomàtiques per tal que aquestes persones puguin sortir del país.
Suport a la candidatura als JJOO Pirineus-Barcelona 2030
Pel que fa a les mocions, la sessió ha aprovat -amb 22 vots a favor i un en contra- la presentada pels grups polítics del PSC i UA, de suport a la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. D'altra banda, també ha donat llum verda a la moció d'En Comú Podem per adoptar mesures que facin front a les conseqüències en mobilitat, lluita contra el canvi climàtic, treball i finançament municipal de la fi de les concessions de les autopistes. A més a més, s'ha aprovat per unanimitat la moció de Cs per impulsar la demarcació de Lleida com a destí atractiu per a les empreses i la inversió després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.