Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida referma el compromís de la institució en la lluita contra el frau i la corrupció

La Diputació de Lleida referma el compromís de la institució en la lluita contra el frau i la corrupció

El Ple aprova definitivament les bases per subvencionar actuacions dels ens locals que afavoreixin el repoblament
Ple de la Diputació de Lleida del 21 d'abril del 2022 (Foto: Diputació de Lleida)
21/04/2022 20:18

El Ple de la Diputació de Lleida del mes d'abril ha aprovat per unanimitat una declaració institucional de lluita contra el frau i la corrupció per tal de poder optar i gestionar als fons europeus Next Generation a través de diferents projectes liderats per la corporació. El president Joan Talarn ha assenyalat que aquesta declaració referma el compromís de la institució en aquest àmbit. En aquest sentit, ha ressaltat l'aprovació del Pla Antifrau de la diputació lleidatana, "que sistematitza i millora algunes mesures que ja implementades i, a més, n'inclou de noves per tal de prevenir riscos de conflicte". El Ple també ha aprovat definitivament les bases per subvencionar actuacions dels ens locals que afavoreixin el repoblament.

La declaració institucional aprovada és un tràmit que estableix la UE perquè les administracions puguin gestionar fons europeus Next Generation. A través de document, la institució referma el seu compromís contral el frau "amb els estàndards més alts en el compliment de les normes jurídiques, ètiques, morals i en la seva adhesió més estricta als principis d'integritat, objectivitat i honestedat", de manera que "la seva activitat sigui concebuda per tots els agents que s'hi relacionen com a oposada al frau i a la corrupció en qualsevol de les seves formes", ha exposat el president Joan Talarn.

Pla Antifrau

Talarn ha remarcat que "es tracta d'aprofundir en tots aquells processos que ens facin ser una administració més transparent i més objectivable, en la línia impulsada per l'actual govern de la institució a l'hora de crear plans econòmics, de subvencions o de contractació". I ha afegit: "El compromís en l'àmbit de l'anticorrupció és més que evident". En aquest sentit, ha posat en valor el primer Pla Antifrau de la diputació aprovat per la junta de govern el 29 de març. "Aquest pla sistematitza i millora algunes mesures que ja implementades i, a més, n'inclou de noves per tal de prevenir riscos de conflicte", ha indicat.

Així, el Codi de Conducta que afectava els electes s'amplia als càrrecs directius, assessors i a tots els treballadors. També es realitzarà una declaració de conflictes d'interessos basada en el text marc de la UE, i es preveu implantar, a través de l'Administració Oberta de Catalunya (AOC) una bústia de denúncies anònima. Aquestes mesures se supervisaran des del Comitè Antifrau que constituirà la Diputació  de Lleida, sota la direcció de la secretària general i on també hi haurà tècnics de diferents àmbits de la institució, segons ha dit Talarn. El Pla Antifrau també preveu una formació específica per a tots els membres i personal de la corporació.       

Bases per a subvencions per al repoblament   

D'altra banda, el Ple de la Diputació de Lleida ha donat l'aprovació definitiva a les bases específiques per a la concessió de subvencions als ens locals de les comarques de la demarcació per desplegar actuacions que afavoreixin el repoblament, després d'estimar 10 de les 11 al·legacions que s'hi havien presentat. Les bases plantegen tres línies d'ajut que tenen com a objectiu fomentar l'habitatge en els municipis amb risc de despoblament; la contractació de tècnics per al disseny de projectes (i mesures de suport en general) que permetin fer front al repte demogràfic, així com el finançament d’actuacions concretes. En total, s'hi destinen 7 milions d'euros i els beneficiaris poden ser ajuntaments de municipis petits i EMD. 

La sessió d'aquest dijous també ha donat llum verda a l'adhesió de la diputació de Lleida, així com dels patronats de Promoció Econòmica, de Turisme i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), a la plataforma de contractació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). A més, s'ha aprovat inicialment una modificació de crèdits del pressupost 2022 per valor d'1.038.000 euros, procedents del fons de contingència. En concret, 980.000 euros corresponen a suplements de crèdit, i 58.000 euros a crèdits extraordinaris.

Suport als productors afectats per les gelades

En començar la sessió, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha expressat el suport als productors afectats per les "desastrosses" gelades de principis d'abril que han tingut un efecte "devastador" per a la fruita i que, a la vegada, suposaran una afectació important en l'economia de les comarques de Lleida.

Així mateix, Talarn ha posat en relleu que es vol convertir la preestrena de la pel·lícula 'Alcarràs' de Carla Simón - que es farà el 26 d'abril a la Llotja de Lleida - en un "homenatge" al sector agrari. "Volem que signifiqui un canvi de tendència pel que fa a la imatge de Ponent", ha dit el president de la Diputació. "És important que se sàpiga valorar què significa la pagesia, i més en uns moment tant difícil i que tinguem eines per poder explicar què significa ser pagès i que suposa per a les Terres de Lleida i per a la seva economia", ha subratllat.

Primer ple després de la fi de l'obligatorietat de mascareta

Després de l'entrada en vigor del reial decret que posa fi a l'obligatorietat de les mascaretes en interiors, la immensa majoria dels diputats han optat per participar al Ple sense dur-ne, exceptuant el diputat republicà Carles Gibert. La sessió ha comptat amb les absències per motius personals les diputades d'En Comú Podem, Elena Ferre, i de Cs, Maria Burrel, així com del vicepresident tercer Antoni Navinés.

Mostrar formulari de contacte