Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida subvencionarà amb 2,5 MEUR prop d'un centenar d'actuacions per recuperar el patrimoni local

La Diputació de Lleida subvencionarà amb 2,5 MEUR prop d'un centenar d'actuacions per recuperar el patrimoni local

El Ple reclama al govern espanyol modificar la normativa perquè els pagesos puguin cremar restes vegetals al camp
Ple de la Diputació de Lleida
23/09/2022 11:55

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous destinar 2.450.000 euros per recuperar patrimoni cultural local a través dels ajuts convocats per l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI). En concret, se subvencionaran els 94 projectes tramitats, d'entre les 105 sol·licituds presentades, i el termini per executar les actuacions serà de dos anys. L'aportació ha estat possible amb la incorporació de romanents del pressupost 2021 a la partida ja pressupostada per enguany per part de l'IEI.

Davant l'allau de peticions per a projectes de restauració i recuperació de patrimoni cultural local, l'IEI ha incorporat els romanents de l'exercici 2021 per poder finançar fins a 94 actuacions. El percentatge màxim subvencionable és del 90%, amb un import no superior a 50.000 euros. Això suposa que, de mitjana, l'IEI subvencionarà el 86% de cada projecte, ja que el pressupost total de totes ells puja a 3,1 milions euros.

Lavicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, ha firmat que "s'ha volgut fugir d'atorgaments de simples ajuts testimonials que, finalment, feien inviable per a un ajuntament tirar endavant el seu projecte si era el municipi que havia de destinar la part més important dels diners". I ha afegit: "Amb aquesta modificació pressupostària, ajudem, tots plegats, a fer més digne el patrimoni local dels pobles, que és el patrimoni que més seu senten els veïns de les nostres comarques".

D'aquesta manera, la diputació lleidatana vol garantir que seran executables tots els projectes en tràmit, dels quals 38 corresponen a béns patrimonials de caràcter religiós (com ara esglésies, ermites o creus de terme), i 56 a béns patrimonial de caràcter civil (castells, rentadors o refugis, entre altres). Des de l'any 2019, la institució no obria una línia d'ajuts com aquesta, dotada aleshores amb 420.000 euros.

Cremar restes vegetals al camp

En l'apartat de mocions, el Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat el text presentat pel grup de JxCat que insta el govern espanyol a modificar i adequar la Llei estatal de residus i sòls contaminants per a una economia circular per tal que els pagesos puguin cremar d'una forma segura restes vegetals a les explotacions agrícoles. La moció també emplaça al Departament d'Acció Climàtica a buscar excepcions a aquesta normativa per donar solució al sector agrari, i a establir una moratòria a la llei, vinculada a un pla d'arrencades o a l'execució de plans de reconversió varietal.

També ha prosperat la moció d'En Comú Podem en defensa del sector lleter, i s'ha aprovat parcialment la moció de Cs per al reconeixement del sector vitivinícola lleidatà. Els grups del PSC i Unitat d'Aran han portat al Ple una moció relativa a l'exclusió financera per combatre el despoblament en entorns rurals, que ha estat desestimada, amb els vots en contra d'ERC i JxCat.

Altres temes

En l'àmbit de la comissió de Presidència, el Ple del mes de setembre també ha donat llum verda a l'aprovació de la denúncia del conveni de col·laboració entre l'IEI i l'Associació Espurnes Barroques 2021-2023, motivada pel canvi d'organització jurídica dels promotors del Festival Espurnes Barroques. També ha autoritzat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs a signar el conveni de col·laboració per atorgar una subvenció directa per part de l'IEI a la Societat Sant Antoni Abad d'Anglesola, per als període 2022-2023.

Pel que fa a la comissió de Finances, durant la sessió plenària s'ha donat compte de l'informe de seguiment trimestral al Ministeri d'Hisenda corresponent al primer i segon trimestre del 2022 del sector administracions públiques. Així mateix, s'ha donat l'aprovació inicial als expedients de modificació pressupostària en la modalitat de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits del pressupost de la Diputació de Lleida per al 2022, i de modificació pressupostària per crèdits extraordinaris del pressupost de de l'IEI per a aquest any.

El Ple també ha aprovat inicialment el projecte de millora de la carretera LV-9042, en un tram de 2,9 quilòmetres, des de la C-12 (a les Avellanes) fins a Santa Linya. Així mateix, ha donat ha donat l'aval definitiu al projecte al projecte de millora i d'estabilització dels talussos de la carretera LV-9124, en el tram d'uns 4,5 quilòmetres entre Guàrdia de Noguera i Sant Esteve de la Sarga.

D'altra banda, el Ple ha acceptat la renúncia de la subvenció del conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Lleida per finançar les obres del nou Museu Morera, aprovat per acord del Ple de la Diputació de Lleida el 19 de maig del 2017. Així mateix, la sessió ha donat llum verda a la tercera addenda modificativa del conveni de col·laboració estratègica entre la diputació lleidatana i la UdL, per al període 2020-2023.

El Ple també ha acceptat la renúncia tàcita de diversos ens locals a les subvencions concedides dins el Pla de Cooperació per a fer front a les despeses per a la certificació i qualificació energètica d'edificis pertanyents o utilitzats pels ajuntaments de les comarques de Lleida, Pirineu i l'Aran. Així mateix, s'ha acceptat la resolució del conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Solsonès per executar l'Illa cultural de Solsona, que pretén esdevenir un eix vertebrador del turisme i la cultura al Solsonès, formalitzat el 8 de juliol del 2021.

Convenis de col·laboració

La sessió també ha autoritzat al Patronat de Promoció Econòmica a signar diversos convenis de col·laboració, amb Leader Ponent, amb el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i amb el Consorci Grup d’Acció Local Noguera-Segrià Nord per desenvolupar diversos projectes i estudis al territori en el període 2022-2023.

 

Mostrar formulari de contacte