Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació estudia ampliar l’acció del projecte Risqhydro

La Diputació estudia ampliar l’acció del projecte Risqhydro

La iniciativa ha suposat la instal·lació de 32 sensors a les capçaleres dels rius del Pirineu per alertar sobre possibles riuades i així prevenir municipis i càmpings

Antoni Navinés i Jordi Jané (Foto: Diputació de Lleida)
Antoni Navinés i Jordi Jané (Foto: Diputació de Lleida)
08/04/2016 18:35

La Diputació de Lleida estudia estendre l’acció del programa RisqHydro i preparar un segon projecte davant el gran interès mostrat per les autoritats de l’aigua dels departaments de l’Hâute Garonne i Pirineus Orientals, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Així ho ha anunciat aquest divendres el diputat alturgellenc Antoni Navinés a la Seu d'Urgell, on el conseller d’Interior, Jordi Jané, ha explicat que es durà a terme la cessió de les dades dels sensors instal·lats als rius dels Pirineus al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), tenint en compte que fins ara aquesta informació estava a disposició exclusiva dels consells comarcals i dels municipis.

A partir d’ara, el CECAT se suma al projecte promogut per la Diputació de Lleida, per tal de disposar també de la informació, en temps real, del comportament de les conques. Això permetrà una gestió preventiva dels episodis adversos i un retorn de la informació als consells comarcals, per actuar de forma conjunta amb Protecció Civil per la protecció de les persones i els seus béns.

En la seva intervenció, Navinés també ha destacat que “aquest sistema és important per la seguretat dels municipis i dels càmpings, que també presenten un elevat risc de patir les conseqüències dels aiguats”. Igualment, ha recordat que Arantec Engineering, que ha portat a terme el projecte RisqHydro, és una empresa nascuda al CEI de la Val d’Aran.

32 sensors per alertar de riuades

RisqHydro fou un projecte aprovat i finançat per l’INTERREG França –Espanya –Andorra (POCTEFA). Els socis foren el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, la Communauté de Comunes de St. Beat, el Conselh Generau d’Aran, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

La primera experiència amb aquests sensors es va efectuar a la primavera de 2013 a la Val d’Aran. La prova pilot va ser l’inici de la posada en marxa del projecte que avui en dia ajuda a alertar les crescudes dels rius. La iniciativa, amb un pressupost executat d’uns 370.000 euros, ha permès implantar un sistema d’alerta primerenca davant episodis de riuades en zones de muntanya que consta de 32 estacions sensores, una base de dades, un software d’anàlisi al núvol i un interfaç de comunicació amb els usuaris basat en eines web i aplicacions de mòbil. El proveïdor que va guanyar la licitació es ARANTEC (una empresa nascuda al CEI de la Val d’Aran).

Sensors a diferents punts del Pirineu

Els sensors s’han ubicat a cinc comarques de l'Alt Pirineu i Aran (3 a l’Alt Urgell, 4 al Jussà, 8 al Pallars Sobirà, 4 a l’Alta Ribagorça i 9 a la Val d’Aran) i també a la part francesa de la Garona, amb 4 sensors a la zona de St. Beat.

Actualment, el sistema està en funcionament i dóna servei a diferents municipis, a través de Protecció Civil, i a empreses dels sectors turístics, comercials o ramaders. En aquest sentit, cal destacar que 90 càmpings del Pirineu poden utilitzar aquesta eina per redactar els seus propis plans d’autoprotecció, ja que es troben en zones inundables o potencialment inundables.

Mostrar formulari de contacte