Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Diputació promou les tradicions i l’artesania pirinenca amb la campanya 'Terra Viva, la veu dels Pirineus'

La Diputació promou les tradicions i l’artesania pirinenca amb la campanya 'Terra Viva, la veu dels Pirineus'

La iniciativa vol mostrar la singularitat de les comarques del Pirineu més enllà del seu potencial i atractiu turístic
Campanya 'Terra viva, la veu dels Pirineus'
13/12/2022 18:10

La Diputació de Lleida ha posat en marxa una campanya de difusió per posar en valor les comarques del Pirineu i fomentar la riquesa cultural de les tradicions pirinenques més enllà del seu atractiu paisatgístic i turístic, centrant-se en l’aportació sociocultural de persones artesanes i artistes que conserven les formes tradicionals de la llengua i la singularitat dels seus productes a l’alta muntanya.

La iniciativa, que bateja el territori com a 'Terra Viva', qualifica el so de la forja i del telar, així com el parlar pirinenc, com 'La veu dels Pirineus'. La campanya ha estat ideada per Andrea Vives, del gabinet de disseny pallarès Brimbac, i desenvolupada en un vídeo d’un minut i mig per la productora Anna Sastre, del gabinet videogràfic pirinenc Motiva.

Partint de la tornada a casa d’una trementinaire, les imatges mostren les tradicions pirinenques mostrant diversos personatges i localitzacions, amb la col·laboració de Nil Bonet i Gemma Bach, de l’Escola Ridolaina de Montellà; Anna Pal i Ot Pal, del Mas de Sant Vicenç, al Pont de Bar; Gabriel Jordana, de la Vall Fosca; Juanan Sauqué, de la Fonda Campí; Bernat Sauqué i Nausica Sauqué, de Músser, a Lles de Cerdanya; el forjador artesà Juli Riu; Michel Bayloch, de Lagrimus Cerdanya; la ceramista i escultora Anna Oliva, l’escultor Aaron Pérez, l’escriptora Núria Garcia Quera, la ceramista Danae Das i Angelina Vargas, de la casa rural l’Antiga Fàbrica de Senterada.

La campanya es distribuirà, en una primera fase a través mitjans de comunicació de Lleida aprofitant el turisme d’hivern i com a invitació a conèixer el fons tradicional del territori coincidint amb la seva estada al Pirineu. En una segona fase es farà la promoció a escala nacional.

Posar en valor les tradicions i la riquesa cultural

La dissenyadora i també ceramista Andrea Vives explica que “a partir dels testimonis i les converses amb persones que han nascut o han anat a viure en aquestes comarques, es vol posar en valor les tradicions i la gran riquesa cultural que envolta cada racó de les muntanyes de la demarcació de Lleida". I afegeix: "Són tradicions que avui en dia s’han convertit en el nostre llegat, que ens identifica com a territori i que reescriu dia a dia les pàgines la nostra història".

 

Mostrar formulari de contacte