Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jeannine Abella afirma que els pressupostos de la Generalitat "han passat de llarg del Pirineu"

Jeannine Abella afirma que els pressupostos de la Generalitat "han passat de llarg del Pirineu"

La diputada de Junts alerta de la pèrdua d’inversió i considera important tirar endavant el projecte de millora del Port de Comiols, el grau d'Infermeria i partides per a l'edifici d'INEFC a la Seu d'Urgell i per a la primera fase del reg de la Conca de Tremp
Jeannine Abella (Foto: Junts per Catalunya)
08/02/2023 19:40

La diputada de Junts per Catalunya Jeannine Abella ha alertat aquest dimecres al Parlament que "els pressupostos expansius del govern d’Esquerra Republicana, avalats pel PSC i En Comú Podem, han passat de llarg pel Pirineu". En una interpel·lació al Govern, Abella ha posat de manifest que els comptes destinen un 25% de la partida territorial a estacions d’esquí, "quan el territori pirinenc pateix un dèficit crònic en infraestructures". I ha lamentat: "Els ho diré d’una altra manera: si sumem les inversions que té previstes el Govern al Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i l’Aran, representen el total del que s’invertirà als complexos hivernals”. Abella ha recordat que "aíxi i tot, l’estació de Tavascan no ha pogut obrir fins fa quinze dies".

La diputada ha especificat que el 2022 l'Alt Pirineu i Aran va rebre 43,4 milions d’euros, passant a 42,3 milions d’euros aquest any. En matèria d’infraestructures, Abella ha demanat explicacions a la consellera Vilagrà sobre el projecte de millora del Port de Comiols. “El conseller Puigneró ho tenia tot a punt per anunciar la licitació a mitjans del mes d’octubre de l’any passat del tram d’Artesa de Segre fins a Folquer i un primer túnel; estem al mes de febrer i l’anunci no s’ha produït”, ha indicat. Abella ha denunciat que, per Comiols, el pressupost només contempla una partida de 27.000 euros de millora en la senyalització i un total d’inversió prevista fins al 2026 de 55.000 euros. “Em sembla fins i tot insultant, tenint en compte que el novembre de 2022 estava prevista la licitació de la segona fase”, ha etzibat. “No només ens cal estar connectats amb la resta de Catalunya, també fa falta una bona connexió entre les comarques del Pirineu”, ha reclamat.

D’altra banda, Abella ha tornat a reivindicar el grau d’Infermeria en el marc de la universitat del Pirineu. El grup parlamentari de Junts per Catalunya va registrar fa dues setmanes una proposta de resolució on insta el Govern a reprendre els treballs previs per posar en funcionament la Unitat Docent Pirineu, amb els estudis del grau d’infermeria, a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. En aquest sentit, dirigint-se a la consellera li ha reclamat que “si tan clar ho tenen, anunciïn quan i com es posarà en marxa el grau d’infermeria al Pirineu”.

Una altra partida que no està inclosa al document pressupostari és la que ha de fer possible el nou edifici docent d'INEFC a la Seu d'Urgell. El grup parlamentari presentarà una esmena per incloure-la aquest 2023, tal com s'havia previst.

La diputada també ha exigit que es concreti la partida per iniciar la primera fase del reg de la Conca de Tremp per la que es va anunciar una reserva de 5 milions d’euros. Pel que fa al desplegament de la Regió d'emergències del Pirineu, Abella ha deixat constància que tot i el mandat del Parlament que obliga a tirar-ho endavant, el pressupost no contempla la seva creació.

Abella ha conclòs: “Necessitem Comiols, el reg de la Conca de Tremp, l'L-500, connexió entre Pallars Jussà i l’Alt Urgell, que el Govern aposti per la universitat del Pirineu, que s’impulsi la Regió d’Emergències adaptada a les necessitats del territori i un turisme de qualitat, sostenible, i que pugui conviure perfectament amb l’agricultura i la ramaderia".

 

Mostrar formulari de contacte