Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La DO Costers del Segre rebutja la "massificació" de centrals eòliques i solars

La DO Costers del Segre rebutja la "massificació" de centrals eòliques i solars

Els viticultors i la Ruta del Vi de Lleida denuncien que projectes de grans empreses posen en perill el paisatge local i la seva activitat. El Pallars Jussà és entre les comarques on s'ha denunciat els riscos dels grans parcs energètics
El Pallars Jussà
27/01/2021 18:40

La Denominació d'Origen Costers del Segre, de la qual formen part cellers del Pallars, ha denunciat públicament la "massificació" de centrals eòliques i solars a la demarcació de Lleida.

En un manifest que també signen els gestors de la Ruta del Vi de Lleida, el sector vitivinícola local defensa "la transició energètica cap a les energies renovables", però demana a les administracions "un model de planificació responsable, amb una visió global del territori, que respecti el valor paisatgístic i mediambiental i que valori les activitats lligades a la terra".

Les dues entitats signants representen respectivament més de 40 cellers i unes 60 d'entitats d'enoturisme públiques i privades. En el manifest, rebutgen el "model de concentració massiva de centrals eòliques i solars, promogudes majoritàriament per grans empreses energètiques i que comporta importants impactes ambientals i paisatgístics". Entre aquests projectes hi ha els que s'ha denunciat que es vol desenvolupar en municipis del Pallars Jussà i que han motivat la creació de la plataforma Salvem Lo Pallars. 

En la mateixa línia, la DO Costers del Segre i la Ruta del Vi alerten que aquest model "a més a més, perjudica les explotacions agràries i empreses lligades al territori, que veuen afectada la seva activitat". Per tot plegat, els cellers i entitats enoturístiques insten les administracions corresponents a "vetllar per la qualitat paisatgística del territori i la sostenibilitat del seu turisme", i a "evitar la concentració d'aquestes infraestructures en un territori limitat". Finalment, consideren que la transformació energètica ha de "respectar" les activitats tradicionals com aquesta ha de "tenir en compte la ciutadania i el teixit empresarial i social", per prendre decisions que afavoreixin realment el desenvolupament local.

 

Mostrar formulari de contacte