La DO Costers del Segre recull 15,7 milions de quilos de raïm, un 30% menys de l'habitual
Els productors de la Denominació d'Origen Costers del Segre, que inclou cellers del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, han veremat enguany 15,7 milions quilos de raïm, un 30% menys respecte a les produccions habituals com la del 2018 (22,6 milions de quilos), i un 11% per sota de l'any passat, que també va ser baixa (17,6 milions de quilos).
Tot i això, el president de la DO Costers del Segre, Tomàs Cusiné, destaca l'"alta qualitat" del raïm obtingut en la verema 2020, que ha aconseguit superar el dany causat pel míldiu, un fong que ha afectat de forma desigual a les diferents subzones. Cusiné ha explicat a l'ACN que enguany la verema ha estat de "gran complexitat", pel míldiu però també per la pandèmia de la Covid-19 i "la difícil situació econòmica dels cellers derivada pels tancaments i restriccions al sector de l'hostaleria". Tot i això, s'ha mostrat confiat en l'agilitat dels cellers locals per adaptar-se a aquesta situació d'incertesa i ha reiterat l'aposta de la DO per ajudar i incrementar la promoció dels seus cellers.
Les abundants pluges registrades durant aquest 2020, força notables al Pirineu, han facilitat la propagació d'aquest fong que ataca la vinya i que ha estat especialment cruent en les explotacions basades en l'agricultura ecològica. En el cas de Costers del Segre, la plaga ha minvat la producció però, tanmateix, la qualitat ha estat superior.
Pel que fa a les varietats amb major producció, dins la DO Costers del Segre, la Cabernet Sauvignon ha representat el 22% de la verema, mentre que l'Ull de Llebre i la Garnatxa Negra són el 13% i 10% de la producció, respectivament. La Syrah es consolida com la quarta varietat negra amb un 10% de la collita total. Respecte a les varietats de raïm blanques, la Chardonnay, amb el 9% de la verema total; i el Macabeu amb el 7% de la producció, són les més importants quant al total de quilos.