Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La duana de la Farga de Moles incorpora un desfibril·lador

La duana de la Farga de Moles incorpora un desfibril·lador

L'equip s'ha instal·lat tot tenint en compte l'important flux de viatgers que passen pel punt fronterer. Els agents reben formació per estar preparats en cas que calgui fer-lo servir
25/03/2019 14:05

La Duana de la Farga de Moles disposa des d'ara d'un desfibril·lador. L'aparell l'han presentat aquest dilluns al migdia l'alcalde de les Valls de Valira, Ricard Mateu; l'actual ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros; el cap de zona de la Guàrdia Civil, Pedro Garrido.

L'equip ha estat cedit a la duana urgellenca per la Fundación España Salut, en el marc d'un conveni amb el Ministeri de l'Interior signat l'any 2015. La col·laboració existent l'han explicat Juan Manuel Soriano i Jaime del Barrio, en nom de la fundació. L'objectiu és facilitar la presència de desfibril·ladors en dependències de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional espanyola, especialment en aquells espais on hi hagi un gran movinent de persones, com és el cas de la Farga de Moles, per on passen cada dia desenes de milers de conductors i passatgers.

En aquest sentit, la instal·lació va acompanyada de formació específica per als agents per part de la Fundació. Els professionals destinats a la Farga estan participant en un curs per tal que sàpiguen fer servir l'aparell de reanimació en cas que algun empleat o visitant pateixi una aturada cardíaca dins del recinte o bé al seu entorn. I és que en moltes ocasions, el fet de tenir a prop un desfibril·lador i de fer ràpidament la descàrrega pot ser clau per tal de reanimar la persona afectada i evitar-ne la mort o bé les seqüeles greus.

L'equip que s'ha instal·lat, d'última generació i fabricat per la firma electrònica Philips, només s'activa en cas de necessitat però pot ser utilitzat fàcilment per qualsevol persona amb coneixements sanitaris elementals, perquè ell mateix proporciona la descàrrega. Actualment, segons els mateixos càlculs del ministeri, pel punt fronterer entre l'Alt Urgell i Andorra hi passen cada any uns 4.320.000 automòbils i 108.000 vehicles pesants.

Al conjunt de Catalunya, una de cada 4 morts és causada per una malaltia cardíaca, un tipus de patologia que afecta gent de totes les edats, des de gent gran fins a infants. A tot Europa aquest tipus d'afeccions es mantenen com la principal causa de mort, si bé afecten més les dones que els homes. El cor disposa d'un sistema elèctric propi que permet propulsar la sang, però quan s'envelleix pot tenir curtcircuits o d'altres problemes que en dificultin el funcionament i li facin perdre el ritme habitual. Això es tradueix en les arítmies, que a Catalunya causen unes 3.000 morts cada any, 15 vegades més que les morts en accident de trànsit.

  • Instal·lació d'un desfibril·lador a la duana de la Farga de Moles
  • Nou desfibril·lador de la duana de la Farga de Moles

Mostrar formulari de contacte