Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La fàbrica de mantes de Senterada reobre cinquanta anys després per donar a conèixer el patrimoni tèxtil

La fàbrica de mantes de Senterada reobre cinquanta anys després per donar a conèixer el patrimoni tèxtil

L'empresa va funcionar al llarg d'un segle, entre 1876 i la dècada de 1970, i conserva peces úniques a Catalunya. Havia abastit botigues tant del Pallars Jussà com del Pallars Sobirà i part de la Noguera
Fàbrica de mantes de Senterada (Foto: ACN)
19/05/2022 18:25

La fàbrica de mantes de Senterada reobre cinquanta anys després del seu tancament. La instal·lació havia abastat de mantes tant el Pallars Jussà com el Pallars Sobirà i part de la Noguera al llarg d'un segle: va funcionar des del 1876 fins a mitjan dècada de 1970. A poc a poc la maquinària va anar quedant obsoleta i la fabricació de mantes ja no era rendible i vam tancar.

Ara, la població pallaresa vol mostrar aquest patrimoni industrial i explicar l'ofici amb visites guiades. Els visitants poden veure un teler del segle XVIII, un ordidor únic o una roda hidràulica de fusta, una de les més grans que es conserva a Catalunya, que servia per proporcionar la força a les màquines.

Pere Salomó, de la cinquena generació de la fàbrica de mantes de Senterada, ha explicat a l'ACN que encara recorda com de petit jugava amb les màquines i els fils de la fàbrica. L'empresa s'abastia de llana dels ramats del Pallars Jussà i alguns del Pallars Sobirà. Però la venda de llana ja filada o les mantes ja confeccionades arribava més lluny. Salomó ha detallat que a la documentació que han trobat a la fàbrica parla de vendes a poblacions com Artesa de Lleida o la ciutat de Lleida. Aquesta indústria no sols donava sortida a la llana dels ramats sinó que també donava feina a una quinzena de persones, segons els documents.

Ara, tota aquesta història la donen a conèixer amb visites guiades. L'Angelina Vargas serà l'encarregada de les visites i juntament amb la Summar Rasras faran demostracions de teixir mantes amb telers manuals, però ja més moderns.

Telers, fils, bobines, llana, madeixes, fusos, i mantes, entre d'altres; tot això i molt és es pot veure a la fàbrica de mantes. L'equipament està de la mateixa manera que quan va tancar ara fa uns cinquanta anys. Vargas ha explicat que el principal objectiu de tornar a obrir la porta per rebre visites és donar a conèixer aquest patrimoni declarat Bé Cultural d'Interès Local i recordar aquest mil·lenari ofici de teixir la llana, així com tot el procés.

 

Mostrar formulari de contacte