Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La família Portella Mur cedeix a l'Arxiu de l'Alt Urgell 1.200 fotografies antigues de la Seu

La família Portella Mur cedeix a l'Arxiu de l'Alt Urgell 1.200 fotografies antigues de la Seu

Les imatges del Fons Maravilla retraten com era la ciutat i el seu entorn al començament del segle XX L'acord amb l'Ajuntament permetrà classificar, netejar i preservar un valuós conjunt de negatius
Fons Maravilla - Signatura de la cessió
25/04/2015 17:31

Aquest dissabte ha tingut lloc a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell l’acte de signatura del contracte d’ingrés en comodat del Fons Maravilla a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. L'acord ha estat signat per Rosa Maria i Lluïsa Portella Mur, nétes de Francesc Portella Moles (1888-1975), autor de les fotografies. Per part del consistori ha rubricat el document l’alcalde de la Seu, Albert Batalla. També hi han assistit el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez, i l’arxiver municipal de la Seu d’Urgell, Lluís Obiols.

El contracte permet la cessió d’un conjunt de 1.200 negatius fotogràfics, majoritàriament en suport placa de vidre, fonamentalment de la primera meitat del segle XX. Albert Batalla ha agraït "la generositat de la família Portella pel fet d’ingressar aquestes fotografies a l’arxiu” i ha remarcat que “aquest material fotogràfic de la història de la ciutat és necessari que estigui ben endreçat, i això l’Arxiu ho permet en ser el millor lloc on poden estar aquests negatius”. L’alcalde urgellenc hi ha afegit que aquesta cessió “suposa que tant els urgellencs com els estudiosos puguin conèixer i consultar com era la Seu de principis del segle XX”.

Rosa Maria i Lluïsa Portella Mur han expressat “la satisfacció i il·lusió pel fet que tot el què va fotografiar el nostre avi pugui ser consultat per tothom”.

El Fons Maravilla és "un document imprescindible per comprendre l’urbanisme, els actes socials, els esdeveniments festius o l’evolució econòmica de la ciutat”, ha explicat Lluís Obiols.

Llegat d'un reporter gràfic

Francesc Portella Moles havia treballat com a reporter gràfic per a diferents diaris i publicacions periòdiques. L’any 1991 es va editar una selecció de 100 imatges procedents del seu arxiu.

Portella era propietari d’un establiment conegut amb el nom de ‘La Maravilla’, d’on la seva documentació i ell mateix van prendre el sobrenom. Ara, l’Arxiu Comarcal iniciarà una tasca laboriosa de tractament, neteja, digitalització, instal·lació i preservació de les imatges.

Mostrar formulari de contacte