Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La família que va ocupar un pis a l'Horta del Valira es trasllada

La família que va ocupar un pis a l'Horta del Valira es trasllada

La PAH fa "autocrítica" sobre el procediment seguit però defensa l'ocupació i reitera la petició de disposar d'habitatges per a persones desnonades. El Consorci d'Atenció a les Persones defensa que ha seguit el cas molt de prop i que ha mediat en tot moment per trobar una solució

Ocupació d'un pis a la Seu d'Urgel
Ocupació d'un pis a la Seu d'Urgel
06/07/2015 17:55

La dona que dilluns passat va ocupar un pis als blocs de l'Horta del Valira de la Seu d'Urgell ja ha abandonat l'immoble i s'ha instal·lat en un altre pis, després de buscar una alternativa durant la setmana.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de l'Alt Urgell ha valorat positivament la resolució del cas, tot i que afirmen que, després dels darrers fets, diverses gestories "no els han tractat dignament" i han trobat dificultats per tancar el contracte de lloguer. En canvi, han agraït el fet que "els serveis socials (Consorci d'Atenció a les Persones) els han "ajudat a mediar amb el propietari perquè acceptés el cobrament de les ajudes de lloguer".

A mitja setmana la dona, mare de tres fills, ja havia deixat de dormir al pis ocupat a causa del rebuig dels veïns. Segons la PAH els residents han fet "actes incívics" que, afirmen, no comprenen en el context actual de crisi. Paral·lelament, la plataforma va mediar amb el propietari de l'anterior pis perquè la família pogués treure les seves propietats amb prou temps.

La PAH segueix defensant l'ocupació perquè, asseguren, no veien "alternativa habitacional". El col·lectiu afirma que va proposar a la tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones, Anna Vives, que es reunís amb directors de bancs amb pisos buits per trobar una solució per a aquest o per a futurs casos, però que el consistori ho va descartar en considerar que es podia incórrer en un tracte de favor. Sobre aquest punt, la PAH demana que "si no es vol parlar amb el banc, almenys que tinguin més feedback amb les gestories per casos així".

La plataforma, tanmateix, també ha fet "autocrítica" i reconeix que "alguna cosa s'hauria d'haver fet diferent, com ara avisar als serveis socials que la Carme no podia agafar els pisos que li havien ofert". Tot i això, justifiquen l'ocupació perquè "els serveis socials no tenen pisos". En aquest sentit, afirmen no penedir-se de l'acció, si bé esperen que això "no tingui conseqüències indirectes a la família de la Carme". Finalment, el comunicat recorda que "Catalunya te 500.000 pisos buits i 231.000 famílies amb necessitat d'habitatge a preu social o assequible" i que "a molts municipis, la Seu inclosa, s'ha aprovat una moció de la PAH per multar els bancs amb pisos buits", que de moment no s'ha aplicat.

Resposta dels Serveis Socials Bàsics

En resposta a aquestes valoracions, l'equip tècnic dels Serveis Socials Bàsics (SBB) del Consorci d'Atenció a les Persones ha recordat que l'ens públic "va tancar uns acords amb la senyora Medeiros i amb Marc Foix, com a representant de la PAH, i en presència de 3 membres de l’equip tècnic dels SSB i de diversos membres de la PAH, que foren incomplerts per part de la PAH", tot remarcant que "el pas següent de la PAH fou ocupar un habitatge per la força".

Sobre la conversa que van mantenir les dues parts, el Consorci assegura que Foix "va instar a Anna Vives a exercir un tracte de favor" cap a la dona i hi afegeix que li van dir a la regidora, "literalment: aixeca el telèfon i exigeix un pis a qualsevol entitat financera", com també que fes ús del seu "poder" per aconseguir-ho. L'equip tècnic "va descartar aquesta opció argumentant que incorria en una il·legalitat, que representava una pràctica sense cap tipus d’ètica i podia generar un greuge cap a la resta de persones que es trobessin en una situació similar". A banda, es va informar a la PAH "que l’estudi del parc vacant de la ciutat estava a punt de finalitzar".

Els Serveis Socials Bàsics també han recordat que van facilitar un llistat d'habitatges disponibles procedents de diferents immobiliàries, "tal i com ho fa amb tota la resta d'usuaris que ho necessiten". Aquesta gestió s'havia ofert amb anterioritat a la dona i als representants de la PAH i fou rebutjada "argumentant que la plataforma ja oferia una alternativa d’habitatge". El Consorci també "va mediar amb el propietari del nou pis, tal i com ho fa amb tota la resta d'usuaris que ho necessiten" ja que, afirmen, "la relació amb les immobiliàries és fluïda".

Pel que fa a la reacció dels veïns de l'Horta del Valira, els tècnics opinen que "l'actitud ha estat la de defensa de la seva propietat" i no accepten "que ningú pugui titllar d'incívics els seus actes quan l'altra part ha desafiat el veïnat i la seva seguretat". El comunicat matisa que "cal protegir al màxim els sectors més vulnerables de la societat, intentant evitar amb tots els mitjans disponibles qualsevol situació de desnonament, però això no permet justificar l'ocupació d'una propietat".

Finalment, els SSB apunten que eren "coneixedors del cas" i que "des de l’inici del procés de desnonament se li va proposar (entre d’altres mesures) que s’inscrivís al registre de sol·licitants de vivendes de protecció oficial, fet que si hagués complert li hauria donat accés a un habitatge amb un lloguer assequible. També fan autocrítica tot afirmant que "els SSB no són infal·libles i, com tothom, cometen errades", però que "tal i com els usuaris demanen que el servei sigui eficaç i diligent, cal demanar rigor i honestedat en les actuacions i les informacions donades per les persones que hi tenen relació".

Mostrar formulari de contacte