La Farmàcia Purgimon de la Seu d'Urgell estrena un Museu de l'Homeopatia
El nou equipament s'inaugurarà dimecres vinent dia 10 a la tarda. El projecte sorgeix de la col·lecció privada de Sofia Roca i s'inspira en la trajectòria del creador d'aquesta tècnica, Samuel Hahnemann
La Farmàcia Purgimon de la Seu d'Urgell acollirà des d'aquest mes un Museu de l'Homeopatia. L'establiment urgellenc ha anunciat la inauguració d'aquest recinte que serà obert a tothom, tant als clients com a la gent que s'atansi en aquest local situat al carrer de Sant Joan Baptista de la Seu.
La presentació i estrena de l'equipament tindrà lloc dimecres vinent 10 d'abril, al llarg de la tarda (17-20 h), tot coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de l'Homeopatia. En aquesta data es recorda la figura del doctor alemany Samuel Hahnemann, considerat com el pare d'aquesta disciplina.
El museu s'ha pogut habilitar gràcies a l'aportació de la col·lecció privada de Sofia Roca. La seva ambientació permetrà al visitant endinsar-se en un entorn que el transportarà al despatx del doctor Hahnemann als voltants de l'any 1800. Des de la Farmàcia Purgimon remarquen que és un espai que han creat "des del cor, per aprendre, comprendre, i difondre un tipus de medicina que, més de 200 anys després, segueix curant i ben viva". Per això, esperen que agradi i tingui una bona rebuda. Després de la inauguració, el local es podrà seguir visitant, però a partir de llavors serà amb visites guiades i concertades, mitjançant cita prèvia. L'estrena arriba després que aquest any passat la farmàcia urgellenca ha celebrat el 50è aniversari de la seva creació, que va ser l'any 1973.
Samuel Hahnemann, nascut el 1775 a Meissen (Saxònia), va destacar pels seus coneixements no només en medicina sinó també en idiomes, atès que amb vint anys ja parlava alemany, anglès, francès, italià, grec i llatí, i més endavant també va aprendre àrab, siríac, caldaic i hebreu. Amb 24 anys va obtenir el Doctorat en Medicina a la Universitat d'Erlangen, amb una tesi sobre les rampes musculars.
La seva inquietud per aconseguir reduir les contraindicacions de la medicina en els pacients el va portar i per evitar aquelles substàncies que, tot i ajudar a superar una malaltia a curt termini, poden tenir efectes tòxics en l'organisme. Així va crear la tècnica de l'homeopatia, sobre la qual el 1796 va publicar-ne el primer article en un diari alemany. La resta de la seva vida, Hahnemann va continuar investigant sobre nous medicaments, escrivint i fent conferències, fins que va morir el 1843 a París, als 88 anys.