Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Federació de Cooperatives Agràries reclama canvis en els ecoesquemes de la PAC

La Federació de Cooperatives Agràries reclama canvis en els ecoesquemes de la PAC

L'associació adverteix que la proposta del Govern espanyol "no s'ajusta a la realitat ambiental" de les explotacions catalanes i augura que això pot suposar la pèrdua de 63,5 milions d'euros anuals en ajuts. Quasi la meitat d'aquesta xifra correspon a la demarcació de Lleida

Instal·lacions de la Cooperativa Cadí
Instal·lacions de la Cooperativa Cadí
17/12/2020 18:20

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat al Ministeri d'Agricultura que modifiqui la seva proposta pel que fa als "ecoesquemes" de la nova Política Agrària Comuna de la Unió Europea per al període 2023-2027. L'entitat ha advertit, tant a l'Estat com als seus associats, que "estan en joc" 63,5 milions d'euros en ajuts que podrien arribar anualment a Catalunya, per compensar l'augment d'exigències en matèria mediambiental, i creu que aquests diners es poden perdre a causa de la planificació inicial feta pel Govern espanyol.

D'aquesta quantitat, prop de la meitat (28,7 milions) ha de correspondre a les comarques de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, mentre que 12,3 milions són per a l'àrea de Barcelona i la Catalunya Central; 9,4 milions per a les comarques de Girona; i 3,4 milions, per a Tarragona i les Terres de l'Ebre.

La FCAC considera que el projecte ministerial "no s'ajusta a la realitat agroambiental de les explotacions catalanes i provocaria una caiguda de la renda que el sector no podria assumir". El responsable de Desenvolupament Rural de la federació, Xavier Pié, remarca que "la nova PAC contemplarà l'obligació de destinar entre un 20% i un 30% del pressupost d'ajuts directes als ecoesquemes", una nova tipologia d'ajuts destinats al clima i el medi ambient. Segons Pié, la proposta que ha donat a conèixer el Ministeri d'Agricultura "no preveu les especificitats agronòmiques de Catalunya" i això fa que "moltes explotacions en quedarien excloses, de forma que no hi hauria igualtat d'oportunitats per fer front als objectius i les necessitats mediambientals, alhora que es provocaria una pèrdua de renda al sector".

A tall d'exemple, la FCAC adverteix que "moltes explotacions de llenyosos només podrien acollir-se, eventualment, a la gestió de restes d'esporga i que totes les d'arròs quedarien excloses de les intervencions proposades".

Proposen revisar les càrregues de la ramaderia extensiva

Per reconduir la situació, la FCAC ha presentat "observacions" als set ecoesquemes plantejats pel Ministeri i ha sol·licitat la mediació del Departament d'Agricultura, perquè es faci una anàlisi d'impacte de la proposta i es plantegi els canvis que facilitin que les explotacions catalanes puguin fer front a les necessitats ambientals, que sigui coherent amb l'estratègia 'Del Camp a la Taula' de la Comissió Europea.

En l'ecosistema de "l'impuls de la ramaderia extensiva", un dels sectors més tradicionals del Pirineu, proposen la revisió de les càrregues ramaderes. En relació amb l'ecosistema relatiu a les pràctiques per a la conservació del sòl en conreus llenyosos, sol·liciten la supressió del requisit del 5% de pendent, ja que l'establiment d'una coberta vegetal comporta beneficis ambientals més enllà de la protecció de l'erosió. En cas contrari, demanen un "tractament diferent" de la gestió de la coberta en secà i en regadiu.

Quant a la millora de la fertilitat del sòl, mitjançant rotacions amb cultius millorants, demanen que s'incloguin també les explotacions de regadiu. Finalment, en l'ecoesquema relatiu a la biodiversitat, sol·licita que s'hi contempli tant la superfície llaurable com els conreus llenyosos, alhora que posa de relleu la "complexitat" pel que fa a gestió i control. La FCAC, a més, planteja l'aprovació d'ecoesquemes no previstos pel Ministeri i que "s'ajustarien a la realitat agronòmica i agroambiental de Catalunya" com són la conservació de Sistemes d'Alt Valor en cultius permanentment inundats -que afectaria l'arròs-, la millora del benestar animal, i que es valori com donar suport a l'agricultura i la ramaderia ecològiques.

Mostrar formulari de contacte