La FEEC fa una crida al respecte per l'entorn natural en les visites al Pirineu
La federació ha publicat un conjunt de recomanacions de bones pràctiques per a excursionistes, senderistes, practicants de BTT i usuaris de refugis. L'afluència a les muntanyes pirinenques viu el seu punt àlgid al llarg del juliol i l'agost
La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya ha publicat un comunicat en què demana respecte per l'entorn natural als federats i a tota la gent que visita el Pirineu durant l'estiu.
Entre els punts en què es vol incidir més hi ha el deure de recollir les deixalles i emportar-se-les fins al recipient d'escombraries més pròxim, en lloc de deixar-les a la muntanya, a més de respectar els altres usuaris i no estacionar vehicles en llocs on no està permès o a on impedeixin l'accés a camins i finques particulars. També recorden el deure de portar sempre els gossos lligats, no molestar els altres amb crits o sorolls innecessaris a la muntanya i tenir en compte el risc d'incendis de cada moment.
Un altre aspecte sobre el qual la FEEC ha volgut cridar l'atenció és en l'actual prohibició de banyar-se als estanys d'alta muntanya, després que recentment els Agents Rurals han denunciat dos grups d'excursionistes al Parc Nacional d'Aigüestortes i al Parc Natural de l'Alt Urgell. La mesura la justifiquen per "preservar l’equilibri dels ecosistemes d’alta muntanya". Des dels Agents Rurals recorden que des de l'estiu passat fan vols amb helicòpter per detectar els infractors i que les multes són d'un mínim de 300 €.
I és que els darrers anys aquests espais aquàtics "s'han convertit en un atractiu turístic de primer nivell" per part de gent sense cap interès en l'excursionisme i que en alguns casos només busquen publicar-ne imatges a plataformes digitals com Instagram o Tik-Tok. Això, lamenten des de la federació, "ha fet que la presència de persones en aquests indrets s’hagi multiplicat de forma exponencial", i el mes d’agost "sol ser una de les èpoques amb més afluència" en aquestes zones. Per això, demanen "extremar les mesures per a respectar el nostre entorn".
El director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, ja va advertir l'estiu passat que actualment "hi ha gent que puja fins els llacs només per banyar-se, i no hi van en cap cas per fer muntanya". Garriga creu que cal seguir conscienciant del fet que aquesta pràctica està prohibida per llei perquè "es pot danyar el fràgil ecosistema" atès que els visitants solen portar cremes solars, esprais per a mosquits i desodorants" i, paral·lelament, poden "transmetre algunes malalties pel fet de banyar-se a d'altres llocs que són fatals pels amfibis”. Garriga denunciava que fins i tot s'han trobat casos de "gent que ha netejat estris de cuina o roba en rius o llacs d’alta muntanya" i que "no són conscients del mal que això pot arribar a fer". Tot i això, el gerent del parc també ha volgut agrair la conscienciació de la majoria de gent que sí que respecta la muntanya i que en alguns casos fins i tot ajuden a netejar-la.
Demanen un bon ús dels refugis
En període d’estiu, un altre dels focus a tenir en compte és el mal ús que s'ha detectat dels refugis d’emergència, que com el seu nom indica, estan pensats per a utilitzar-se principalment en casos d’emergència a la muntanya. El responsable de refugis i vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, denuncia que "hi ha gent que es pensa que pot tenir unes vacances gratuïtes en els refugis d’emergència".
Aquests equipaments necessiten un manteniment que fan les entitats de la FEEC i els cossos de seguretat que s’encarreguen també que estiguin en condicions. Casanovas lamenta que cada cop és més freqüent trobar-se "gent poc conscienciada, que els fa servir com si fos un alberg i així impedeixen que d'altra gent que sí que els necessiten els puguin fer servir en condicions, ja que de vegades deixen els refugis o els seus voltants plens de deixalles".
Bones pràctiques de BTT
Paral·lelament, la FEEC també ha publicat un decàleg de bones pràctiques per a usuaris de BTT, tenint en compte que és una activitat que ha crescut amb força els darrers anys.
Entre d'altres punts, s'insta els ciclistes a limitar el soroll que generen, no obrir camins o corriols nous a la natura, informar-se prèviament sobre les regulacions o limitacions existents a cada indret, emportar-se les deixalles que es generi, evitar l'erosió del sòl, respectar els conreus i els prats, no pedalar per ecosistemes fràgils i respectar els ramats i els gossos de pastor.
També es demana als practicants, sempre que sigui possible, que utilitzin materials sostenibles i que facin servir el transport públic o el vehicle compartit per als desplaçaments als seus destins.