Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / 'La Feixa', tres anys promocionant el consum ecològic i responsable a l'Alt Urgell

'La Feixa', tres anys promocionant el consum ecològic i responsable a l'Alt Urgell

La cooperativa facilita productes de proximitat de la comarca, com ara les patates, les cebes, la vedella o el cabrit Actualment hi ha una quinzena de socis que participen en el projecte
La Feixa - Local
29/06/2011 11:20

'La Feixa' (bancals que es fan a la muntanya per conrear) és el nom que rep la Cooperativa de Consumidors Responsables de l'Alt Urgell, ubicada a la Seu. La iniciativa va néixer fa uns tres anys amb l'impuls d'un grup de persones conscienciades sobre la necessitat de seguir una alimentació saludable.

La presidenta de la cooperativa, Sílvia Trigueros, explica a l'Agència Catalana de Notícies que la funció principal de la cooperativa és servir productes ecològics als seus socis. Tanmateix, puntualitza que l'objectiu final és "promocionar el consum ecològic, responsable i respectuós amb el medi". Des de la cooperativa es prioritzen productes ecològics de la comarca, com ara les patates, la vedella o el cabrit.

'La Feixa', a més d'abastir els associats d'aliments ecològics i de proximitat, es dedica a fer difusió dels seus objectius a través de  xerrades sobre temes relacionats amb el consum responsable, la sostenibilitat i la salut a través del menjar. Trigueros manifesta que un consum responsable "és saludable tant per al físic com per al medi i el territori".

'La Feixa' fa la compra setmanal de fruita i verdura a l'empresa de producció i distribució de productes ecològics certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Cal Valls de Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell). Entre els productes de proximitat i ecològics que es poden aconseguir a través de La Feixa hi ha les patates de muntanya, que produeix un soci de la cooperativa, la carn de vedella, que es produeix a Taús, i el cabrit, que es fa a les Masies de Nargó.

Trigueros indica que actualment hi ha una quinzena de famílies sòcies de la cooperativa. En aquest sentit, afirma que "molta gent ha passat per la cooperativa, unes quaranta famílies, i es manté el grup inicial, però molta gent es produeix el seu propi producte".

Cabrits, patates i cebes ecològiques

Jesús Ponte és un agricultor i ramader de les Masies de Nargó que es dedica al producció ecològica des de fa uns anys. Entre els seus consumidors es troba la cooperativa 'La Feixa' de la Seu d'Urgell. El 'Suso', com el coneix tothom a la comarca, produeix cabrit amb certificat ecològic, patates i cebes.

Gallec d'origen, explica que ve de una casa de pagès on es produïa de forma responsable gairebé tot el que consumia. "Ara faig el mateix, el que passa és que he certificat els productes i així ho puc comercialitzar", remarca.

Enguany ha plantat 4.000 metres quadrats de patata que cultiva de forma ecològica. En sortiran 6.000 o 7.000 quilos i ha plantat també unes 4.000 cebes ecològiques. També té 200 cabres.

Molt del seu producte marxa a Barcelona, a botigues especialitzades. Malgrat que la CCPAE indica que s'ha de vendre el producte directament al consumidor "això no sempre es pot fer i a vegades s'ha d'utilitzar intermediaris", puntualitza. A més, el Suso ven també part del seu producte a menjadors escolars.

Mostrar formulari de contacte