Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La finca de les Moreres, de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, rep el Premi Forest Local de Gestió Reconeguda

La finca de les Moreres, de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, rep el Premi Forest Local de Gestió Reconeguda

El guardó, atorgat per l'associació ELFOCAT, és un reconeixement públic a la gestió feta a la zona i implica la inclusió de l'espai al catàleg de forests

El premi d'ELFOCAT per la gestió de la finca de les Moreres el van recollir David Servat i Esther Canturri, de mans de Martí Riera (Foto: ELFOCAT)
El premi d'ELFOCAT per la gestió de la finca de les Moreres el van recollir David Servat i Esther Canturri, de mans de Martí Riera (Foto: ELFOCAT)
18/06/2024 17:50

La gestió de la finca de les Moreres, propietat de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i situada al terme municipal de les Valls de Valira, ha estat premiada amb el guardó Forest Local de Gestió Reconeguda, que promou l’Associació d’Entitats Locals Propietàries Forestals a Catalunya (ELFOCAT). L'accèssit el van recollir divendres passat, 15 de juny, a Avinyó (Bages), el primer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Seu, David Servat, i la tècnica Ester Canturri.

El premi és un reconeixement públic a la gestió "exemplar" que implica la inclusió de la finca en el catàleg de forests, destacat a efectes de divulgació i promoció dels valors de l’excel·lència en la gestió forestal local. En el veredicte s'han tingut en compte aspectes de producció, protecció social, innovació, tradició o d'altres relacionats amb el tractament multifuncional dels boscos. El lliurament de guardons va ser encapçalat per l'actual president d'ELFOCAT, que és l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera. També hi van prendre part Sergi Penedès, secretari general adjunt de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i portaveu del jurat, i Narcís Ribes, com a secretari del jurat.

El guanyador del guardó principal ha estat l’Ajuntament de Campelles (Ripollès) pel projecte “Bosc”. En aquest cas, l'alcaldessa Judit Cornellà i el regidor David Vigo van rebre una estatueta inspirada en un elf i un diploma.

Forests d'especial valor

El premi, del qual se n'ha celebrat la primera edició, ha comptat amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Municipis, de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi (Generalitat de Catalunya) i del Col·legi Oficial d’Enginyeria de Forests de Catalunya.

Arran del reconeixement, l'entitat podrà promoure -sempre que l’ens local titular de la finca reconeguda així ho acordi- la classificació urbanística de l'espai com a forest d’especial valor. 

Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal de les finques del Pla de les Forques, les Moreres i l’Obaga del Gol

Des de l’any 2003 l’Ajuntament de la Seu d'Urgell disposa d’un Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal de les finques del Pla de les Forques, les Moreres i l’Obaga del Gol, que ha permès dur a terme una gestió forestal sostenible d’aquestes zones de propietat local.

El document vol mantenir i millorar el caràcter protector del bosc i el seu ús social, recreatiu i divulgatiu. El consistori urgellenc subratlla que “és evident que cal gestionar els boscos de manera sostenible per fer-los més resilients i madurs, i perquè es puguin adaptar millor a les condicions climàtiques actuals". Així mateix, afegeix que "també és clau fer arribar a la ciutadania la importància d’aquesta gestió i que es conegui de primera mà els efectes positius que té per les masses forestals la gestió forestal sostenible dels nostres boscos”.

Itinerari forestal

En aquest sentit, l'Ajuntament de la Seu ha creat un itinerari forestal a la finca de les Moreres per posar en valor la necessitat de realitzar una gestió forestal sostenible. El recorregut mostra els diferents tipus d'accions que s’han dut a terme a la finca per tal de visualitzar l’evolució de la massa de bosc en funció de les tasques que s’hi ha realitzat. Durant el traçat de l’itinerari es van trobant cartells informatius que permeten descobrir què s'ha fet a les parcel·les per les qual transcorre la ruta.

Mostrar formulari de contacte