La Fira de Formatges Artesans del Pirineu concedirà mencions honorífiques a Joan Ganyet i Santi Mallol
El lliurament es farà en el marc del 30è aniversari de l'esdeveniment, que enguany se celebrarà al passeig Joan Brudieu. El Premi Amic del Formatge es concedirà a l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu lliurarà enguany sengles mencions honorífiques a Joan Ganyet i a Santi Mallol, que eren respectivament l'alcalde i el regidor de Promoció Econòmica de la Seu d'Urgell quan es va crear el certamen, l'any 1995. L'actual tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Gemma Tó, ha presentat aquest dilluns un avanç de l'edició 2024 i ha explicat que la concessió d'aquest reconeixement s'ha decidit pel fet que enguany se celebra la 30a edició de l'esdeveniment, que en aquestes tres dècades ha esdevingut el principal tret distintiu de la mil·lenària Fira de Sant Ermengol.
Tal com és tradició, el certamen tindrà lloc el tercer cap de setmana d'octubre; concretament, els dies 18, 19 i 20 del mes vinent. Tó ha detallat que volen premiar Ganyet i Mallol "per la seva contribució amb el seu lideratge i dedicació a que aquesta fira esdevingués un referent al nostre territori pirinenc i a tot Catalunya".
El lliurament serà dissabte 19 d'octubre al migdia (13.30 h) al passeig Joan Brudieu, que enguany s'estrenarà com a escenari de la Fira de Formatges. A l'inici del mateix acte s'atorgarà el Premi Amic del Formatge. Sobre aquest guardó anual, l'Ajuntament ha anunciat que es concedirà a l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, en reconeixement a la seva tasca per formar nous professionals d'aquest ofici des que es va crear el centre l'any 2009.
Una altra novetat que s'ha presentat és la nova denominació ‘Espai més que formatges’, un indret on es podrà acompanyar el tast amb una copa de vi. Estarà ubicat a la caseta de la Fira del Vi de Talarn, amb la presència de la cervesa artesana Ctretze Pirineus, de la Pobla de Segur; l'aigua Pineo, d'Estamariu (inclosa en el tiquet de degustació) i, com a nou producte d’enguany, un vermut de sake de Seda Líquida, de Tuixent.
51 formatgeries, cinc d'elles noves
L’edició d’enguany de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu comptarà amb la participació de 51 formatgeries, quatre més que l’any passat. Cinc de les inscrites s'estrenen a la Seu: Kaiolar, procedent d'Otxagabia (Navarra), Baskaran-Idiazabal DO, de Markina (Euskadi), i tres formatgeries del Pirineu català: Tarrau (Bagergue), Peralada Mas Marcè (Siurana d'Empordà) i Blancafort (Gironella).
Gemma Tó ha convidat tota la població a “passejar i triar els formatges que podreu assaborir si compreu el tiquet de degustació que inclou el tast de 6 formatges”. També ha remarcat que, tal com van fer l’any passat, han congelat els preus del tiquet de degustació. L’import del tiquet seguirà tenint un cost de 9 € i inclourà 6 degustacions i aigua Pineo. D’altra banda, i com també com l’any passat, es vendran gots fets amb pellofa d’arròs no retornables a 1 € i copes de vi de vidre a 2,5 €.
Tanmateix, l'ajuntament anima a la població a portar els gots o copes que van adquirir en l’edició passada i així poder-los reutilitzar. Amb aquesta proposta, el consistori urgellenc intenta evitar la creació de més deixalles.
Reconeixement a l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya
Enguany, el reconeixement Amic del Formatge es concedirà a l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya. Fundada l’any 2009 amb l’objectiu de garantir el relleu generacional de la ramaderia extensiva a Catalunya.
L’escola du a terme una formació, amb una mirada agroecològica, que pretén formar a una nova generació de pagesos i pageses, sense tenir en compte si venen de família ramadera o no. Des del 2016, en el marc d’aquesta formació, es compta amb un mòdul de transformació que, any rere any, s’ha anat especialitzant en l’elaboració de formatges, donat que aquest és l’interès principal de l’alumnat.
La formació la imparteixen mestres formatgers del Pirineu. Un total de 258 persones s’han format en aquesta escola, de les quals més d’un 60% treballen actualment al sector. Algunes de les formatgeries que sorgeixen de l’Escola són Formatges Murgó, Formatgeria de Gavàs o 30 Cabres.
“És així com, l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, tot i tenir una formació destinada principalment a la cura del ramat, ha anat involucrant-se, cada vegada més, en l’elaboració de Formatges.”, ha explicat Gemma Tó.
Doña Francisca, formatgeria convidada
Enguany, el formatge convidat prové de la Quesería Doña Francisca, de la població de Casar (Extremadura). La regidora ha justificat aquesta elecció "per ser una formatgeria evidentment artesanal i, molt important per nosaltres, de caràcter familiar”. Aquesta firma treballa "amb la il·lusió de conservar les tècniques tradicionals de l’elaboració de la Torta del Casar", el seu producte estrella.
Diego Lindo és la cara visible d’aquesta formatgeria i el seu mestre formatger. La seva major fita va ser situar a la 'Torta Virgen del Prado' com Tercer Millor Formatge del Món de la seva categoria als World Cheese Awards 2019. Va ser una de les primeres formatgeries de la zona a elaborar formatges d’ovella anyencs.