La Fira de Formatges del Pirineu incorpora la votació popular
El públic podrà escollir el seu producte preferit, en una mostra que torna a créixer i enguany reunirà 44 artesans. Aquest dimarts s'ha presentat la Fira de Sant Ermengol, que tindrà lloc el 17 i 18 d'octubre
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu, dins de la Fira de Sant Ermengol de la Seu, presenta com a principal novetat d'enguany un concurs popular perquè els visitants decideixin quin és el formatge que més els ha agradat entre tots els que es podran tastar. Tothom qui compri un tiquet de tast rebran una butlleta que hauran d'omplir amb les dades del formatge que més els agrada i dipositar-la en una urna. Entre els participants, se sortejarà un lot de cinc quilos de formatge.
L'edició enguany és la que compta amb més artesans de totes les que s'han celebrat, 44 en total. Concretament, 23 són del Pirineu català, nou del Pirineu Basc, un navarrès, cinc aragonesos i tres del Pirineu francès. El formatge convidat d'enguany és Son Vives, de Ferreries (Menorca). Pel que fa l tipus de llet que utilitzen, n'hi ha 23 que treballen amb llet d'ovella, 18 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca.
L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha remarcat la importància de la celebració de la Fira de Sant Ermengol, dins de l'objectiu que "es converteixi en el millor aparador de la ciutat". Batalla recorda que aquesta "és una de les fires més importants del Pirineu, i una fira de referència a nivell de tot el país, que té el formatge artesà com a protagonista”, i hi afegeix que el la Fira de Formatges "s’ha convertit en una festa làctia, en el punt de trobada obligat per a tothom qui estimi els formatges, els formatgers i els Pirineus".
La tècnica de promoció econòmica de l'ajuntament de la Seu i directora de la Fira, Montse Ferrer, hi afegeix que enguany s'ha ampliat fins a tres metres l'espai previst a la Sala Polivalent "perquè cada formatger disposi de més espai". L'entrada al recinte de la Fira és gratuïta i els visitants poden comprar un tiquet de degustació per vuit euros, amb què poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi, un got de cervesa artesana o un d'aigua.
En la jornada de dissabte (17 d'octubre) se celebrarà a partir de dos quarts d'onze del matí el concurs de formatges artesans del Pirineus, on s'hi presenten més de 100 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en diferents territoris del Pirineu. En aquesta edició, el concurs hi ha 13 categories diferents i es lliuraran 3 premis per cadascuna. El jurat del concurs està format per 45 membres (tècnics, restauradors, botiguers, periodistes...) experts que tastaran i valoraran els formatges presentats a concurs. El públic assistent a la fira podrà seguir el desenvolupament del concurs.
Premi a Nandu Jubany
El matí de dissabte també es farà el lliurament del premi Amic del Formatge, que enguany es concedeix a Nandu Jubany, del restaurant Can Jubany de Calldetenes (Osona), posseïdor d'una estrella Michelin. L'entrada al recinte firal és gratuïta, però els visitants, a més a més de comprar-hi formatges, també poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana. El tiquet té un cost de 8 euros, i també permet fer 2 tastos de productes agroalimentaris de proximitat a l'Espai Tast Km0-Gustum.
La jornada tècnica tindrà lloc divendres, 16 d'octubre, sota el títol La professió d'afinador, organitzada per l’Ajuntament i el DAR, amb la col·laboració de la UPC. Productors, gastrònoms, cuiners i gourmets podran aprofundir sobre la cura de les condicions externes dels formatges fins que estan a punt per al consum, perquè proporcionin el màxim plaer sensorial als consumidors.
Dissabte i diumenge també hi haurà l'Aula de tast, amb 13 sessions que inclouen demostracions de cuina, tastos guiats de formatges, vins i cerveses, i activitats destinades als nens, com un taller d’elaboració de formatge i el Joc de l’Hostaler. Enguany destaca la presentació del llibre Els 50 millors formatges de Catalunya, de Laia Pont i Natàlia Nicolau; i un tast a cegues de formatge, a càrrec de Jonatan Armengol, gastrònom invident.
Durant el cap de setmana de fira, l’Espai Ermengol oferirà visites a la ruta del formatge, visites guiades a l'exposició Temps de Cadí, 100 anys de Cooperativa, i un espectacle benèfic basat en la barreja de poesia, dansa i música amb temàtica pirinenca, a càrrec de Joel Pla. La recaptació anirà destinada al Banc d'Aliments. A més a més, 17 restaurants de l’Alt Urgell i la Cerdanya oferiran durant els dies de la fira àpats elaborats amb formatges de les dues comarques, i 5 restaurants de la Seu presenten Amb gust de formatge, uns menús on els formatges artesans tenen tot el protagonisme.
Espais de la Fira
El Pavelló Poliesportiu, també a la zona esportiva, s'hi podrà trobar novament empreses, entitats i associacions de la ciutat amb més de 40 estands, dels quals 4 son administracions, 13 associacions i 27 empreses (12 de productors alimentaris de proximitat i 15 multisectorial).
Al costat del pavelló, hi haurà de nou la carpa de l'Espai Tast km0 que aplega 16 productors de l’Alt Urgell i la Cerdanya en la degustació conjunta dels seus productes (carns, embotits, melmelades, pans, cerveses, pomes). En aquest mateix espai firal, la Diputació de Lleida promou una mostra culinària en el marc del programa Aliments del Territori i tu, consistent en un calendari 12 de degustacions i tallers centrats en els productes de proximitat presents a la fira i en la feina de diversos restauradors locals que els treballen.
A la mateixa zona hi haurà una mostra ramadera, amb exposició de les races bovines bruna, frisona, llemosina i xerolesa. Aquest any es tornaran a ubicar al Camí Ral de Cerdanya, entre la zona esportiva i el bar Sport.
L’espai Autofira es manté a l'aparcament Doctor Peiró, amb la participació de 10 concessionaris. Hi haurà activitats infantils de bicicletes de quatre rodes i una demostració de xerrac. Enguany l'espai d'exposició de vehicles clàssics comptarà amb més models que en les darreres edicions.
La Fira de Sant Ermengol també comptarà un any més amb més de 300 parades de venda ambulant pels carrers del centre de la Seu i una setantena de parades d’artesania a la plaça dels Oms.