La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell obre portes amb els formatges artesans del Pirineu com a protagonistes
La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell ha obert portes aquest divendres a la tarda amb la 24a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, buc insígnia d’aquest esdeveniment econòmic, que engloba productes alimentaris i no alimentaris, i és un dels referents firals de Catalunya.
Fins diumenge, urgellencs i visitants podran tastar i comprar formatges artesans de 48 formatgeries vingudes de tots els punts del Pirineu. Al recinte de la pista polivalent hi haurà instal·lats 29 productors catalans, 4 d’aragonesos, 9 de bascos, 2 de Navarra i 3 vinguts de França, així com la formatgeria convidada, l’Heretat de Pere, del País Valencià. En total es podran trobar 150 varietats diferents de formatges.
Ja és obert també el recinte firal del pavelló poliesportiu, amb l’Espai Km 0-Gustum, la Fira d’Empreses, Entitats i Associacions i la Mostra Ramadera, ubicada just a l’entrada d’ambdós recintes firals.
Jornada tècnica
Abans, però, que la Fira de Sant Ermengol hagi obert al públic, s’ha celebrat a l’aula de tast la jornada tècnica adreçada als professionals el sector, la presentació de la qual ha anat a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla. En aquesta sessió formativa, entre d’altres temes, s’ha exposat el Projecte Innolact, amb el títol ‘Mejora de la competitividad del sector lácteo tradicional transfronterizo’, a càrrec de Naia Andonegui, responsable del Área de Tecnología de Alimentos de LEARTIKER.
Amagoia Anda, premi Amic del Formatge
També en aquest primer dia de Fira de Sant Ermengol, ha tingut lloc el lliurament del premi Amic del Formatge que atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. La guardonada en aquesta edició ha estat Amagoia Anda Zarzoso, cofundadora d’Ardai, pel seu servei de distribució de tot tipus de formatges artesans arreu d’Europa.
Val a dir que aquest guardó s’atorga a una persona que, en la seva actuació contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu.
El primer dia de fira també ha comptat amb la presentació dels llibres ‘La volta a Catalunya en 50 formatges artesans’, a càrrec de Toni Chueca, i de ‘Les cabretes del Serrat Gros’, a càrrec de Pepita Clop i Carolina Botella, que han anat acompanyades d’un tastet dels seus respectius formatges.
Més fira
Demà dissabte 20 d’octubre obriran al públic la Fira de Productes Ecològics del Pirineu, la Fira d’Artesania, l’AutoFira, la GastroFira, els Encants dels Canonges i les prop de 300 parades de venda ambulant. Aquests espais es podran visitar durant tot el cap de setmana. La inauguració oficial de l'esdeveniment el farà a les 10 del matí la consellera d'Empresa, Ángels Chacón.