Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Fiscalia de la Seu ja té l'informe sobre el brot de COVID-19 a la residència de Tremp

La Fiscalia de la Seu ja té l'informe sobre el brot de COVID-19 a la residència de Tremp

El ministeri públic va encarregar la investigació als Mossos per esclarir si els fets podrien ser constitutius de delicte. En l'episodi de contagis hi van morir 61 dels 150 residents del centre pallarès
Residència Fiella de Tremp (Foto: ACN)
05/05/2021 17:50

La Fiscalia ja ha rebut l'informe que havia demanat als Mossos d'Esquadra sobre la residència Fiella de Tremp, on van morir 61 residents pel brot de COVID-19 detectat al novembre de 2020. A començament de gener, el ministeri públic va ordenar a la policia catalana investigar si la direcció del centre hauria comès delictes d'homicidi imprudent i contra la seguretat en el treball. Durant aquest temps, els Mossos han pres declaració a residents, a familiars d'usuaris del centre que hi van perdre la vida i a responsables del centre, entre d'altres.

Ara, tota aquesta documentació ha estat enviada a la fiscal encarregada del cas, que és la de Seu d'Urgell, que haurà d'analitzar l'informe i decidir qui o quines persones podrien haver comès algun delicte; o en cas contrari, arxivar el cas.

La Fiscalia va obrir diligències el 22 de desembre, després de rebre els informes del Departament de Salut, que posaven de manifest que havien mort a causa del virus gairebé el 40% dels 150 usuaris, una xifra que Fiscalia va considerar "totalment extraordinària" en comparació amb d'altres residències i que podria suposar un indici de "greus disfuncions de funcionament".

L'anunci arriba després que, paral·lelament, la setmana passada el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va decidir que la gestió de la residència Sant Hospital de Tremp no retorni a la Fundació Fiella. Un cop analitzades totes les actes de la inspecció de serveis socials a la Fundació Fiella i de la intervenció de la residència, la conselleria ha requerit a la Fundació perquè trobi una nova gestora. L'entitat ja ha fet una proposta: que la segueixi gestionant els propers quatre anys l'Hospital Sant Joan de Deu-Terres de Lleida, que se'n va fer càrrec al començament d'aquest any.

Intervenció el novembre passat

Salut va intervenir la residència el 28 de novembre passat per "estabilitzar" el brot que es va detectar al centre, després de realitzar-hi un cribratge massiu. Aquesta intervenció tenia com a objectiu principal la realització d'un pla d'actuació que garantís la viabilitat tècnica de la residència en el seu conjunt, en aspectes sanitaris, socials, organitzatius i de gestió de qualitat. Inicialment se'n va fer càrrec Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), però al gener el complex ja va passar a mans de Sant Joan de Deú de Lleida.

Mostrar formulari de contacte