Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Fiscalia demana a Salut documentació sobre el brot de coronavirus a la Residència Fiella de Tremp

La Fiscalia demana a Salut documentació sobre el brot de coronavirus a la Residència Fiella de Tremp

El ministeri públic vol comprovar si es van complir els protocols previstos. L'ONG Associació Benestar i Desenvolupament desmenteix que assumís la gestió del centre els dos primers dies de la intervenció per part del Govern

Exterior de la residència Fiella de Tremp (Foto: ACN)
Exterior de la residència Fiella de Tremp (Foto: ACN)
14/12/2020 14:15

La Fiscalia ha demanat novament aquest dilluns al Departament de Salut de la Generalitat que li faciliti documentació per comprovar si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus a la Residència Fiella de Tremp, que segons el balanç actualitzat d'avui mateix ja ha causat la mort de 53 padrins usuaris del centre assistencial.

La setmana passada van fer la petició als tècnics d'Inspecció del Departament, però de moment no han obtingut resposta, segons han explicat a l'ACN fonts del ministeri públic. Per això, han tornat a demanar la informació. Ara, directament a la responsable dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Divina Farreny. De moment, no consta que cap família hagi denunciat els fets ni als Mossos d'Esquadra ni judicialment, però la Fiscalia ha decidit iniciar una investigació d'ofici.

ABD nega l'afirmació de la Fundació Fiella sobre el procés d'intervenció

D'altra banda, l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) ha negat aquest dilluns que se li encarregués per escrit la gestió de la Residència Fiella de Tremp. Aquesta ONG admet que Salut els va preguntar telefònicament si podien donar suport a la direcció, però dos dies després ho van encarregar a l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) sense que s'arribés a concretar cap acord amb ells.

L'entitat desmenteix així les afirmacions fetes aquest cap de setmana per la Fundació Jaume Fiella, que en un comunicat acusava la Generalitat d'haver encarregat la gestió a l'ABD i al cap de dos dies haver-la traspassat a GSS, en el marc de la intervenció del centre assistencial. L'ABD creu que l'afirmació dels gestors habituals de la residència "no respon de forma fidedigna a la realitat". En aquest sentit, han detallat que disposen d'un "equip d'intervenció COVID-19" que puntualment dóna suport a les residències per encàrrec de la Generalitat. Una tasca que ja han dut a terme a d'altres residències que han estat intervingudes anteriorment. 

De fet, segons l'ONG, la Generalitat va contactar telefònicament amb ells i els va preguntar si podien donar suport a la direcció. El divendres 27 de novembre, un tècnic d'aquest equip especialitzat d'intervenció COVID-19 de l'ABD es va desplaçar a la capital del Pallars Jussà per elaborar un diagnòstic de valoració de necessitats. L'endemà dissabte 28 de novembre, la Generalitat va comunicar telefònicament a ABD que intervenien la residència, però que la gestió aniria a càrrec de GSS. Per tot plegat, l'entitat vol deixar clar que no han assumit en cap moment a efectes oficials la gestió del centre trempolí.

Mostrar formulari de contacte