Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La FMC proposa un calendari de pagament del deute de la Generalitat amb els ajuntaments

La FMC proposa un calendari de pagament del deute de la Generalitat amb els ajuntaments

Bustos avisa que la situació d'extrema dificultat que pateixen alguns consistoris es pot generalitzar l'any que ve La vicepresidenta Joana Ortega aposta per mancomunar serveis i reorganitzar els consells comarcals
Manuel Bustos, president de la FMC
23/08/2011 09:27

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, ha proposat al Govern català establir un acord d'estabilitat amb un calendari de pagament del deute que la Generalitat té amb els consistoris. Bustos ha estimat que els diners que es deuen als municipis podrien arribar als 500 MEUR.

Després de reunir-se amb la vicepresidenta catalana, Joana Ortega, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, el president de la FMC ha dit que l'acord hauria d'incloure la revisió de les lleis que generen despesa als ajuntaments, a més d'una negociació sobre futures retallades.

D'altra banda, Bustos també ha tornat a reclamar una moratòria a l'Estat pel que fa al deute municipal, i ha avisat que la situació d'extrema dificultat en alguns ajuntaments "es pot generalitzar l'any que ve si no s'actua ja".

En aquest sentit, la vicepresidenta, Joana Ortega, ha aprofitat la reunió per demanar als representants municipals, en especial a Bustos, que pressionin el govern espanyol perquè permeti una moratòria en el pagament del deute municipal amb l'Estat. També ha apostat perquè els ajuntaments mancomunin serveis i per reorganitzar els consells comarcals.

Negociació de les retallades

Els ajuntaments socialistes volen conèixer l'abast de les retallades que preveu el Govern de cara al 2011 amb marge per poder negociar. "No podem esperar que cada dia ens pugui sorprendre un conseller amb l'ajust de cada conveni. Això és ingestionable", ha advertit Bustos, que ha demanat una concreció dels ajustos pressupostaris i establir qui ha d'assumir aquest cost, perquè els ajuntaments, ha dit, no ho podran fer. S'ha referit a la reducció de les aportacions de la Generalitat per plaça d'escola bressol i d'escola de música, i ha augurat que no seran els darrers anuncis.

El quart element de l'acord d'estabilitat té relació amb l'activitat legislativa, ja que la federació demana una revisió de totes aquelles lleis que es van fer en un altre context econòmic i que suposen obligacions de despesa per als ajuntaments. De la mateixa manera, també reclamen que no es facin més lleis en aquest sentit, perquè aquestes normatives estan "ofegant econòmicament" els consistoris.

Mostrar formulari de contacte