La Fundación Oso Pardo i Endesa instal·len 1.200 arbres fruiters al Pallars Sobirà per "millorar l'hàbitat de l'ós bru"
Aquesta activitat s'emmarca en un projecte que defineixen com "d'enriquiment de la biodiversitat en àrees osseres del Pirineu" i que es va posar en marxa l'any 2016 per tal de "dissenyar una xarxa d'espais" que facilitessin, segons reconeixen, "el moviment i la dispersió de l'espècie a tot el Pirineu català, gràcies a l'augment de l'oferta d'aliment, i contribuir a la seva conservació". Durant aquests sis anys ja han plantat uns 14.000 fruiters en nou boscos del del Pallars Sobirà. Els arbres fruiters silvestres, detallen, "suposen una font d'alimentació fonamental per als óssos, per la qual cosa disposar d'un hàbitat ric en aquest recurs contribueix tant a millorar les expectatives de l'espècie com a conciliar la seva presència amb les activitats humanes", perquè "proporcionen aquesta font d'alimentació en el seu medi natural".
Maria Gómez, enginyera de la Fundación Oso Pardo, ha comentat a l'ACN que les pomeres plantades aquest dimarts "començaran a donar fruits en uns cinc anys". En canvi, en els cirerers els resultats arriben força més tard i els resultats no es veuran fins d'aquí a deu o dotze anys.
Aquesta plantada es complementarà amb una altra de "molt més extensa", que Endesa i la FOP pretenen fer durant la tardor i amb la qual s'arribarà a un total de 7.000 arbres plantats només aquest 2022, incrementant així en un 50% la quantitat de fruiters en un sol any.
L'estiu del 2020 es van estar recollint llavors de moixera i cirerer autòcton, que posteriorment es van plantar al viver que Forestal Catalana té a Tremp, on durant aquest any i mig els tècnics especialistes n'han tingut cura perquè els plançons es desenvolupessin correctament. A més, es va comptar amb un especialista en varietats de pomera tradicional per recollir 500 esqueixos d'un total de 19 varietats locals, que van empeltar al viver de Cal Corona de Barbens, a Bellpuig d'Urgell.
Els terrenys seleccionats per a la plantació s'han triat, admeten, "perquè són una zona amb presència habitual d'óssos" i que, d'altra banda, "ofereix unes bones condicions ecològiques per plantar-hi aquestes varietats fruiteres". Es tracta de finques privades, amb els propietaris de les quals s'ha signat un acord de custòdia del territori per assegurar la continuïtat del projecte.
Alejandro Rodríguez, de la Unitat de Medi Ambient d'Endesa, ha explicat que durant les plantacions que es van dur a terme els anys 2018 i 2019 en una superfície de més de 7 hectàrees, ja es van introduir 9.150 arbres fruiters per a l'os bru (gerd, pomera, cirerer, moixera i púdol). Tanmateix, es tracta d'un projecte a llarg termini, ja que es calcula que fins d'aquí a uns deu anys no produiran collites significatives. A més de servir com a aliment per als ossos, també se'n beneficiaran altres espècies de mamífers, aus i insectes, per la qual cosa millorarà la biodiversitat de la zona.