La Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d’Aran han celebrat la Comissió Bilateral entre ambdues institucions, que per primer cop ha estat encapçalada pel nou conseller de la Presidència, Albert Dalmau. El representant del Govern català que ha dit que amb la reunió d'aquest dijous volen "obrir una nova etapa de relacions" amb la Val d’Aran i ha destacat el vistiplau a l’Acord de Finançament 2025.
Enguany la Generalitat preveu una dotació de fins a 39,2 milions d’euros per al Conselh d'Aran, un augment del 19% resecte del Fons del 2024, que ja estava prorrogat de l’any anterior. L'executiu ha reiterat que els principals objectius són "el reconeixement de la singularitat de l’Aran i l’impuls del seu autogovern i de la seva llengua pròpia".
En aquest sentit, la nova aportació inclou 200.000 euros per al foment i promoció de l’aranès, que ja es va aprovar la legislatura passada. La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha dit que l’aranès "és una prioritat" i ha admès que la principal preocupació actual en aquest tema és la seva manca d'ús social entre els mateixos habitants de la vall, que prioritzen el castellà. Tot i això, Vergés ha insistit en el seu punt de vista que per fomentar la llengua pròpia calen més recursos econòmics.
Quant al finançament, s'ha acordat encetar un procés conjunt per definir "les necessitats pressupostàries i recursos administratius" per tal "de fer factible l’aprovació d’un nou model abans d'acabar el 2025".
Creació de la Taula de l'Habitatge
Un altre dels temes que s'ha tractat és el preu dels lloguers i per això s'ha constituït la Taula de l’Habitatge. Maria Vergés coincideix amb d'altres autoritats a dir que aquest és ara "un dels reptes més importants que hi ha al país" i per això ha demanat al conseller Dalmau que el nou programa d’habitatge públic de Catalunya tingui en compte la singularitat de l’Aran i tot el Pirineu.
En el cas de l’Aran, la problemàtica combina una l’alta demanda d’habitatge turístic, una escassa oferta perquè la població s’hi arreli i el fort creixement demogràfic dels darrers anys: mentre que al 2002 tot just superava els 8.000 habitants fixos, actualment la Val d'Aran ja en té més de 10.500 (és a dir, un augment del 31,25% en poc més de dues dècades). Del cens total, més de la meitat viuen a la capital, Vielha. A tot plegat s'hi afegeix una important població flotant, sobretot per treballar-hi durant la temporada d'hivern.
En el text de la declaració conjunta de reconeixement de la singularitat d’Aran i el desenvolupament del seu autogovern, Generalitat i Conselh Generau es comprometen a treballar de manera conjunta per establir els mecanismes necessaris perquè el Conselh pugui desenvolupar totes les seves competències “amb garanties i solvència", tot respectant la seva posició singular i la seva capacitat d’autogovern.