Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat encara no ha pagat els ajuts del 2009 als ramaders de carn ecològica del Pallars

La Generalitat encara no ha pagat els ajuts del 2009 als ramaders de carn ecològica del Pallars

29/03/2010 16:29

L'Associació de ramaders de producció ecològica del Pallars ha denunciat que el Govern els deu els ajuts del 2009. El Pallars Sobirà és la comarca de Catalunya on hi ha més productors que aposten per aquesta carn de qualitat.

El Govern no els concreta una data per pagar el retard ja és considerable. Francesc Betran, president de l'Associació del Pallars, explica a l'ACN que la manca de pagament l'està assumint un sector que ja és molt fràgil i que porta moltes explotacions a trobar-se en una situació crítica. De mitjana, el que es deu a cada ramader és uns 10.000 euros. La prima que dóna la Generalitat per cada vedell engreixat de manera ecològica és de 247 euros.

Betran diu que s'han decidit a fer pública aquesta situació atès que no tenen cap garantia de quan cobraran els diners que el Departament els deu. Des d'Agricultura se'ls han promès moltes dates però de moment cap no s'ha complert. A tota la comarca, on hi ha més de 80 productors d'ecològica, el Govern deu un global de 100.000 euros aproximadament. Aquestes xifres solament són de l'engreix ecològic però diuen que tampoc se'ls han pagat les primes de les mares o dels prats de dall ecològics.

Els ramaders expliquen que l'engreix ecològic sense subvenció no és rentable i que actualment molts ramaders estan perdent diners. Molts dels ramaders deixarien aquest sistema d'engreix i es passarien al convencional de no haver signat una mena de contracte comprometent-se a un mínim de cinc anys de producció ecològica. De no complir haurien de tornar els diners que se'ls ha donat d'ajuts. El retard en els pagaments pot portar a molts ramaders a vendre els vedells un cop han nascut i plantejar-se no engreixar-los donat els costos de producció i la manca d'ajuts.

El retard en el pagament dels ajuts del 2009 també els comportarà haver de declarar a Hisenda la subvenció de l'any 2009 i la del 2010 el mateix any.

Mostrar formulari de contacte