Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat estudia el valor de les pintures murals d'una ermita del Pallars Jussà

La Generalitat estudia el valor de les pintures murals d'una ermita del Pallars Jussà

Un cop es conegui el valor de les restes pictòriques s'haurà de decidir què fer-ne i on conservar-les
28/05/2015 13:33

Espills, al Pallars Jussà, és un poble que es va abandonar als anys seixanta. A mitja hora a peu hi ha la capella romànica de la Mare de Déu del Solà. A l'ermita, en molt mal estat de conservació, un grup d'aficionats al romànic hi han descobert, recentment, unes pintures murals. Amb l'objectiu de documentar i conèixer el seu valor, tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya s'han desplaçat fins a l'ermita per estudiar-les.

Segons explica l'ACN, en un mes es coneixerà el seu valor, ja que podria tractar-se de pintures romàniques i alguns fragments més tardans. Un cop es conegui la vàlua, s'haurà de decidir si es conserven a l'ermita o es traslladen a un lloc on hi hagi més mesures de seguretat.

Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ha explicat que s'ha recollit mostres de pigments, de capes de preparació, de morters i dels elements materials que conformen les diferents pintures, per tal de fer-ne un estudi exhaustiu. Solé ha afegit que la part de diagnosi i conservació es complementarà amb la d'història de l'art. Aquest estudi interdisciplinari ajudarà a disposar d'una informació més completa i ''potser'' a determinar l'estil i l'època de les pintures, ha sentenciat.

Ximo Company, delegat de patrimoni artístic i cultural del Bisbat de Lleida i catedràtic d'història de l'art de la Universitat de Lleida, s'ha felicitat per la troballa i ha reconegut que tenien constància de la capella però no de les pintures que hi havia en el seu interior. El temple està documentat a l'Arxiu Gavín.

Els tècnics han fet fotografies, han aixecat plànols i han fet cates, entre altres. Tot, amb l'objectiu d'emportar-se la màxima informació per poder-ne certificar el valor i l'estil. Aquesta tasca suposarà un mes de feina, aproximadament.

Pintures

Entre les restes que es poden apreciar a l'interir de la capella s'hi intueixen àngels, sants i elements decoratius. Els colors de les pintures que predominen són els ocres, vermells i negres però també s'hi pot apreciar algun verd. Les pintures es troben majoritàriament a la volta, a l'altar i a la part inferior de les parets. Un mur deteriorat tapia l'absis i és en aquest punt on s'hi troba la majoria de les pintures. A la part baixa de la capella hi ha línies de pintura que separen les pedres rectangulars de l'edifici.

Descoberta

Ruben Oliver, un veí d'Alcarràs, amant de l'art romànic, les capelles i els pobles abandonats, fa uns dies, amb un grup d'amics va anar d'excursió a Espills per documentar el poble i la capella. La sorpresa va ser que en entrar a l'interior del santuari va descobrir les pintures. Oliver diu que ell considera que es tracta de pintures romàniques. Aquest fet l'hauran de confirmar els tècnics.

Oliver ha demanat la declaració de la capella Bé d'Interès Cultural si es confirma la importància de la troballa.

Mostrar formulari de contacte