Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat i "La Caixa" treballen per preservar i conservar els espais naturals protegits de Catalunya

La Generalitat i "La Caixa" treballen per preservar i conservar els espais naturals protegits de Catalunya

26/05/2008 18:53

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el director executiu de l’Obra Social ”la Caixa” i director general de la Fundació ”la Caixa”, Jaume Lanaspa, han mantingut avui una reunió de treball on han reafirmat la voluntat de seguir treballant plegats en matèria de conservació de la natura. En aquest sentit, actualment està en vigor el programa de col·laboració en matèria d’espais naturals per a la preservació i difusió dels valors naturals de la major part dels espais protegits de Catalunya.

Catalunya és un país d’extensió relativament petita però que atresora una extraordinària diversitat de climes i paisatge, que van des de l’alta muntanya a les planes litorals, i des dels boscos eurosiberians als erms semidesèrtics.

S’hi poden trobar fins a 600 hàbitats, 400 espècies d’animals vertebrats, 10.000 d’invertebrats i 4.000 de plantes superiors. Per tal de protegir conservar i millorar aquest valuós patrimoni, “la Caixa” i la Generalitat de Catalunya treballen conjuntament en la realització de diversos projectes a tot Catalunya tant en Parc Naturals, com en paratges naturals d’interès nacional, en reserves naturals o en espais que formen part de la Xarxa Natura 2000.

El programa, al qual l'Obra Social “la Caixa” destinarà un total d’1.000.000 €, es desenvoluparà al llarg de 2008 i té com a objectiu fonamental l’aplicació d’accions prioritàries per tal d’impulsar la protecció i preservació dels espais naturals més significatius del territori i, també la seva restauració i millora. Al mateix temps, s’impulsarà la integració social dels col·lectius de persones desafavorides. Així, en les activitats de conservació i millora d’espais naturals, es donarà prioritat a l'ocupació dels col·lectius de persones desafavorides, amb dificultats per accedir al món laboralnormalitzat. Les entitats, empreses d'inserció i altres empreses d’ocupació social que puguin assumir aquestes tasques es concretaran de mutu acord.

Amb aquest programa, l’objectiu preferent, tant de la Generalitat de Catalunya com de l’Obra Social “la Caixa”, és el d’impulsar el desenvolupament sostenible arreu del territori integrant els aspectes econòmics, socials i culturals amb el vessant mediambiental.

Projectes que s’executaran durant el 2008

Entre les iniciatives de 2008 es desenvoluparan projectes que se centraran en la millora de l’ús públic, en la millora dels hàbitats i en la prevenció i restauració de zones cremades.

- Parc Natural d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. Execució del projecte Camins Vius i adaptació de 6 trams dels camins per a persones amb discapacitat visual situats a Boí, Espot, Llesuí, València d’Àneu, Senet i la Torre de Capdella.

- Parc Natural de la serra del Montsant. Adequació de la massa forestal a l’hàbitat de l’àguila cuabarrada i a la seva fauna associada mitjançant els tractaments silvícoles per tal de millorar la diversitat biològica.

- Parc Natural del Cap de Creus. Actuacions de prevenció d’incendis en zones d’alt risc

- Espai Natural del Montgrí. Actuacions de prevenció d’incendis i restauració de zones cremades. En aquests espai també s’instal·larà una caldera de biomassa.

En la realització de les accions es donarà prioritat a la contractació de persones en risc d’exclusió social. Es preveu que unes 36 persones, concretament presos en tercer grau del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), es beneficiïn d’aquest programa.


Pla de gestió integral desenvolupat per ”la Caixa” i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Obra Social “la Caixa”, serà l'encarregada de desenvolupar el pla i establir les directrius estratègiques per portar-lo a terme.

El programa entre el Departament de Medi Ambient i l’Obra Social “la Caixa” té per objecte l’aplicació de les següents accions prioritàries:

- Desenvolupar propostes de planificació en el marc de les directrius de conservació de la Unió Europea (Xarxa Natura 2000)
- Actuar estructuralment sobre els sistemes naturals, de forma que incideixi positivament en els vessants de la conservació, l’ús públic i la revitalització socioeconòmica.
- Elaborar els materials tècnics i divulgatius vinculats a les actuacions implementades.

Entre les accions concretes que es desenvoluparan en les àrees de més interès, destaquen: la millora dels hàbitats forestals i la prevenció d'incendis, així com dels espais fluvials i formacions de ribera, i la millora dels equipaments destinats a l’ús públic i la seva senyalització. També es planteja la restauració d'àrees degradades i el manteniment d’hàbitats oberts. També es reforçarà el teixit econòmic i s'impulsarà la formació laboral de la població local en el conjunt dels municipis de Catalunya.

Aquesta iniciativa amplia una de les línies del programa de Medi ambient de l’Obra Social “la Caixa” que se centra en la conservació dels parcs naturals de tot Espanya.

"la Caixa", a través de la seva Fundació, torna a la societat una part important dels beneficis que genera l’exercici de la seva activitat financera. És la manera de correspondre a la confiança que els ciutadans dipositen en l’entitat. L’atenció a les problemàtiques socials principals, la protecció del medi ambient, el suport a l’educació i la divulgació de la cultura, com a instrument bàsic que ajuda el creixement de les persones són les grans línies de treball impulsades per ”la Caixa” a través de la seva Obra Social. A aquesta important tasca social, l’entitat hi destina 500 milions d’euros durant l’any 2008. Aquesta inversió representa el 25% del benefici de ”la Caixa” i ens situa com la primera fundació privada d’Espanya, la segona d’Europa i la cinquena del món per volum de pressupost. Aquestes xifres, en definitiva, mostren el compromís de ”la Caixa” amb les persones i les necessitats de la societat actual. Donar respostes a les necessitats medi ambientals és un altre dels objectius de l’entitat per això enguany destina 82,8 milions d’euros al seu programa de Medi ambient i Ciència. Les seves línies d’actuació són:

- Fomentant la conservació i millora del espais naturals de tot Espanya.
- Conservant la biodiversitat marina a través del programa “la Caixa” a favor del mar.
- Les activitats i exposicions que es realitzen als Museus de la Ciència de l’Obra Social “la Caixa”, CosmoCaixa Barcelona i Madrid, així com les activitats itinerants que es porten a terme per tot el territori espanyol per tal d’informar i sensibilitzar els ciutadans de la importància de conservar el medi.

Mostrar formulari de contacte