La Generalitat licita la redacció del nou Pla estratègic de l'aviació de Catalunya
El document ha d’establir les prioritats d’actuació en els aeroports, aeròdroms i heliports catalans fins al 2030. A finals d’any estarà enllestit un primer esborrany, en el que també s'hi inclou l'aeroport Andorra-La Seu d'Urgell
El Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant Aeroports de Catalunya, ha licitat la redacció del nou Pla estratègic de l’aviació de Catalunya, que ha d’analitzar la configuració del sistema aeroportuari català per poder planificar les accions a dur a terme amb l’horitzó temporal del 2030. A finals d’any es preveu disposar d’un primer esborrany del document, que es licita amb un termini de redacció de 24 mesos i un cost de 320.000 euros.
El Pla haurà de contemplar les propostes i consideracions incloses en l’anterior Pla d'aeroports, aeròdroms i heliports de Catalunya, que dibuixava les prioritats en aquest sector entre el 2009 i el 2015. L'objectiu és que s'analitzi el sistema aeroportuari català i s'estableixi les prioritats d’acció per als pròxims quinze anys. En concret abordarà l'aviació comercial, els aeròdroms i els heliports.
Previsions, oferta i connectivitat
En el cas de l'aviació comercial, el document servirà per disposar d’una previsió de demanda de transport de passatgers, mercaderies i indústria als aeroports d'Andorra-La Seu, Barcelona-el Prat, Girona, Reus i Lleida-Alguaire. També caldrà analitzar l’oferta actual i prevista de les infraestructures, l’accessibilitat als aeroports i la connectivitat d’aquestes infraestructures en la xarxa de transports. Això permetrà preveure escenaris de desenvolupament d’infraestructures viables ambientalment i també des del punt de vista social, econòmic i tècnic, per tal de satisfer aquesta demanda.
Nous aeròdroms i utilització d'heliports
Pel que fa a l'aviació general (aeròdroms), s'estudiarà la viabilitat per al desenvolupament i implementació de nous aeròdroms dedicats a l’aviació general i esportiva. Aquest escenari caldrà que estigui acompanyat d’una estratègia pel foment i desenvolupament del sector de l’aviació general a Catalunya, que estarà definida en el pla.
Finalment, en l'àmbit dels heliports, s’establirà un pla de desenvolupament del sector de transport en l’helicòpter d’acord amb les necessitats sectorials, per tal d’afavorir la utilització d’aquest tipus de transport, ja sigui amb caràcter de servei públic (rescats, transport medicalitzat, emergències, control i seguiment, entre d'altres) com per al transport privat.