Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat millora la senyalització de carreteres a l'Alt Pirineu

La Generalitat millora la senyalització de carreteres a l'Alt Pirineu

Instal.larà 1863 nous plafons a 298 cruïlles
18/05/2007 18:44

La Generalitat de Catalunya ha engegat la renovació de la senyalització viària de les carreteres de l'Alt Pirineu. Aquesta intervenció es farà a les comarques de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Solsonès i Era Val d'Aran.

La modernització de la senyalització afectarà a 298 cruïlles de la C-14, C-13, C-12, C-26, C-28, C-1412. S'instal.laran 1863 nous plafons.

El pla de renovació de la senyalització viària de les carreteres de titularitat de la Generalitat de Catalunya a l'Alt Pirineu costarà 3,7 milions d'euros.

El departament de Política Territorial i Obres Públiques ja aplicat la primera fase del pla de millora a Ponent, l'àmbit metropollità, Girona est i el Camp de Tarragona.

El model de senyalització que s’està implantant, a banda de modernitzar i millorar la qualitat dels plafons, té en compte els criteris de visibilitat, claredat, continuïtat i jerarquització dels principals punts de destinació per tal de fer més entenedora l’orientació a les carreteres catalanes i aconseguir que la conducció sigui així més còmoda i segura.

Plafons

Els nous senyals que s’estan instal·lant es fan amb alumini, que té avantatges funcionals, estètics i de seguretat viària en cas d’impacte. Fins ara s’emprava el ferro galvanitzat que es corrou abans i és menys flexible.

Nous criteris de senyalització

Criteri de Visibilitat: Els plafons es col·loquen a 2,20 metres d’altura, en lloc dels 1,20 metres actuals, per tal de millorar la seva visibilitat. Així mateix, els senyals s’implantaran en llocs que permetin una detecció llunyana del plafó.

Criteri de Llegibilitat: Cada plafó de senyalització ha de contenir un nombre limitat de mencions (3 com a màxim i, en alguns casos molt excepcionals, 4) i amb una mida adient per tal de facilitar-ne la lectura. La mida de les lletres s’adapta a la velocitat de la via i, per tant, serà més gran a les carreteres de la xarxa bàsica i més petita a les de la xarxa local.

Criteri de Continuïtat: Un cop senyalitzat un determinat indret, a totes les cruïlles successives que es trobi el conductor, el mateix indret continuarà senyalitzat per tal de garantir un encaminament òptim.

Els principals pols de la xarxa (nuclis de població, llocs d’interès turístics, centres industrials o de serveis, etc.) es classifiquen d’acord amb criteris objectius (població, importància específica...) Aquesta classificació permetrà jerarquitzar els itineraris entre les diferents destinacions i servirà de base per a seleccionar les mencions que apareixen a la senyalització.

Es defineixen 6 tipus de pols:

Superespecials: països i capitals de comunitat autònoma
Especials: capitals de demarcació
Primaris: capitals de comarca, aeroports, ports, etc.
Secundaris: poblacions mitjanes
Terciaris: poblacions petites
Quaternaris: llocs molt petits

L’ordre en què es disposaran els pols dins el senyal seguirà un criteri de proximitat.

Mostrar formulari de contacte