Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat obre les cites per a la dosi de reforç de la vacuna a les persones de 40 a 49 anys

La Generalitat obre les cites per a la dosi de reforç de la vacuna a les persones de 40 a 49 anys

La setmana passada es va començar la citació per als majors de 50 anys i els vacunats amb AstraZeneca. Ja es pot sol·licitar la devolució de sancions per infraccions comeses durant el primer estat d'alarma per la COVID-19
Vacunació COVID-19
29/12/2021 13:50

El Departament de Salut ha obert aquest dimecres a les 12 del migdia les cites per posar-se la dosi de reforç de la vacuna contra la COVID-19 a les persones d'entre 40 i 49 anys.  La pàgina d'accés és www.vacunacovidsalut.cat. Des de la setmana passada ja ho podien fer tots els majors de 50 anys o que haguessin estat vacunats amb AstraZeneca.

La dosi de record augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc d’ingressar a l'hospital a causa de la COVID-19. Fins ara, s’han posat a Catalunya més de 13,5 milions de dosis de la vacuna contra el SARS-CoV-2, de les quals 1,8 milions han estat dosis addicionals.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que ara mateix a Catalunya la incidència acumulada a 7 dies “ha crescut de manera vertiginosa, molt alta”. Concretament, s’enfila a 1068.26 i, a 14 dies, fins a 1591.42; la positivitat creix fins al 16,68% i l’Rt és ja de l’1.82. Per franges d’edat, la IA a 14 dies s’ha disparat en el grup de 20 a 29 anys, seguit dels de 30 a 39 anys. En canvi, l’augment de la incidència s’ha frenat molt entre els grups d’edat amb cobertura més alta de dosis de record. Així per exemple, entre 70 i 79 anys, la incidència baixa fins als 293; entre 80 i 89 fins als 234 i entre 90 i 99 se situa als 299.

Arran d’aquestes dades, la secretària de Salut Pública ha demanat extremar la precaució de cara a la nit de Cap d’Any. “Voldria fer una crida a vacunar-se i a complir les mesures generals de prevenció; caldria limitar les interaccions socials, reduir el nombre de bombolles i evitar els espais amb aglomeracions, especialment si són tancats”, ha dit.

Devolució de sancions

D'altra banda, el Departament d’Interior ha posat en marxa el tràmit per la devolució de les sancions per infraccions comeses durant el primer estat d’alarma (del 14 de març fins al 21 de juny de 2020) d’acord amb la sentència del Tribunal Constitucional 148/2021. Per tal de poder rebre l’import de la sanció abonada, les persones interessades han de facilitar les dades bancàries mitjançant un formulari que ja està a la seva disposició al web https://interior.gencat.cat/sancionscovid.

Es recomana fer el tràmit telemàticament a través del web, ja que només cal omplir el formulari sense necessitat de signatura electrònica. De tota manera, també es pot fer presencialment a les Oficines d’Atenció al Ciutadà, al registre del Departament d’Interior i als Serveis Territorials. Per a fer-ho d'aquesta manera caldrà demanar cita prèvia.

El retorn dels imports no serà immediat sinó que, un cop introduïdes les dades, caldrà fer les comprovacions i la tramitació corresponents per part de l’Administració.

La majoria de les sancions imposades són per circular per la via pública sense tenir el justificant que acreditava que el desplaçament corresponia a una de les activitats permeses, sortir a fer esport o a passejar fora de l’horari autoritzat o en grup, quan no estava permès; sortir el pare i la mare amb un fill o bé el pare i la mare amb dos fills (en un moment que les sortides es restringien a un fill acompanyat d'un progenitor) i consumir begudes en grup a la via pública. En total, els fets sancionats per normativa COVID amb dret a devolució són 24.289.

Mostrar formulari de contacte