Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat planeja la privatització de Túnel del Cadí

La Generalitat planeja la privatització de Túnel del Cadí

El Govern paga 57,7 milions a Abertis i petits accionistes amb la intenció de posar l'empresa a la venda properament L'executiu preveu obtenir-ne uns 400 milions, però els conductors hauran de pagar 40 anys més el peatge, que des de fa una dècada genera beneficis
Túnel del Cadí - Interior
02/01/2012 10:23

La Generalitat planeja la privatització de Túnel del Cadí S.A.C. . Tal com s'han fet ressò diversos mitjans aquest cap de setmana, el Govern es quedarà ara amb el 100 per cent de les accions, però té la intenció de convocar un nou concurs de gestió d'aquí a mig any per trobar un comprador, cosa que deixaria la via al marge del control públic.

Fins ara, l'executiu català era propietari del 53% de les accions, mentre que Abertis (participada en un 28,5% per 'La Caixa') en tenia el 37%.

Les mateixes informacions apunten que els conductors podrien haver de pagar peatge durant 40 anys més, que és el temps que es prorrogarà la concessió.  També s'hi indica que Túnel del Cadí quedarà fusionada amb Tabasa, que gestiona l'autopista Terrassa-Manresa i els Túnels de Vallvidrera i que actualment és 100% pública.

Cal recordar que la concessió actual del Cadí havia de caducar el 2023, després que ja va ser prorrogada per decret el 1989.

La Generalitat justifica la pèrdua de control públic de Túnel del Cadí per la necessitat de venda d'immobles i empreses públiques. El Govern calcula que l'operació reportarà entre 200 i 400 milions d'euros. No obstant això, d'aquesta xifra caldrà restar-ne els 57,7 milions que es pagarà ara als actuals accionistes privats (45 per a Abertis i 12 per als petits accionistes).

4,4 milions de benefici el 2010

El túnel del Cadí no és una infraestructura deficitària per a l'administració pública. Ben al contrari. El peatge està reportant beneficis a la concessionària des de ja fa més d'una dècada. L’any 2010, de fet, va guanyar 4.463.904 € després d’impostos, i el 2009 es va superar els 5 milions.

El cobrament del peatge genera cada any uns 25 milions d'euros d'ingressos, dels quals el 2010 se'n va restar 1,8 milions pels descomptes a residents. Una xifra que, tanmateix, ara es reduirà ja que es controlarà de manera més estricta el pas de segons residents.

Mostrar formulari de contacte