Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat referma l'aposta per les vegueries

La Generalitat referma l'aposta per les vegueries

Jordi Ausàs anuncia que a la tardor s'aprovarà la Llei de Governs locals, que consolidarà la nova divisió territorial El conseller es reunirà aquest dijous amb el ministre Manuel Chaves per aconseguir que l'Estat es comprometi a respectar la proposta
28/07/2009 18:25

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha assegurat aquest dimarts que a la tardor el Govern estarà en disposició d'aprovar la Llei de Governs Locals i la resta del paquet legislatiu que permetrà la nova organització territorial de Catalunya per vegueries, entre elles la de l'Alt Pirineu i Aran.

Segons Ausàs, hi haurà "temps suficient" perquè el Parlament les aprovi definitivament aquesta legislatura, per tal que les vegueries es puguin constituir ja després de les eleccions municipals de 2011. Després de la reunió del Consell Executiu, Ausàs ha refermat la "voluntat" de complir amb el compromís de desplegar una organització territorial "vinculada al catalanisme polític". També ha situat la tardor com a data perquè el Govern doni llum verd a la resta del paquet legislatiu vinculat a la nova ordenació.

Per a la creació de les noves regions com la de l'Alt Pirineu, caldrà una llei específica. L'excepció és les Terres de l'Ebre, que es podrà crear directament a partir de la llei de governs locals.

El conseller urgellenc es reunirà aquest dijous amb el ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, per convèncer el Govern espanyol sobre el desig de la Generalitat de substituir les diputacions per vegueries. S'hi haurà de tractar qüestions importants com, per exemple, com es repartirà entre les set vegueries el finançament directe que ara reben les quatre diputacions provincials.

Jordi Ausàs ha explicat que ja ha mantingut diversos contactes amb la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, per buscar l'acord polític i la complicitat de l'Estat. Tot i això, reconeix que per a Madrid no és una qüestió prioritària, com sí que ho és pel Govern català. En tot cas, ha assegurat que "no hi ha cap intenció de fer marxa enrere", malgrat les pressions dels sectors interessats a mantenir la divisió provincial.

La Llei del Consell de Governs Locals, que s'ha aprovat aquest dimarts, ve a ser la primera passa del nou disseny territorial. El següent objectiu, la Llei de Governs Locals, serà més complex ja que ha d'aconseguir el consens polític, institucional i, sobretot, territorial.

  • Jordi Ausàs - Parlament
  • Mapa de les 7 vegueries

Mostrar formulari de contacte