Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat signa convenis de col·laboració en matèria de seguretat a la muntanya amb la FEEC, l'ACEM i l'Editorial Alpina

La Generalitat signa convenis de col·laboració en matèria de seguretat a la muntanya amb la FEEC, l'ACEM i l'Editorial Alpina

Els acords tenen com a objectiu millorar la resposta operativa dels Bombers de la Generalitat en situacions d’emergència al medi natural
01/02/2012 10:23

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha signat aquest dimarts, a la seu del Departament d’Interior, convenis de col·laboració amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) i l’Editorial Alpina SL.

Els representants signants de cada conveni han estat el president de la FEEC, Jordi Merino, el secretari de l’ACEM, Joaquim Alsina, i l’administradora única de l’Editorial Alpina SL, Montserrat Llobet.

Per part de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments han assistit a l’acte el director general, Jordi Gassió; la subdirectora general operativa, Anna Martín; el subdirector general tècnic, Josep Maria Juncosa, el subdirector general d’administració i recursos humans, Alfons Rossell, així com el cap de la divisió de grups operatius especials, Sebastià Massagué.

En l’acte de signatura, el conseller d’Interior, Felip Puig, ha destacat que “els convenis reforcen i milloren la visió compartida amb les entitats” i posen de relleu una triple dimensió, ja que permeten “intercanviar informació, millorar el coneixement del territori, i millorar de la capacitat de resposta operativa” entre els Bombers de la Generalitat “i la gent que viu i sent la muntanya”, ha afirmat Puig.

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha valorat de forma molt positiva la col·laboració ja existent amb els cos de Bombers i ha recordat l’oferta formativa dels centres excursionistes. En aquest sentit, ha dit que “formació és igual a seguretat”. Merino també ha recordat la importància de la xarxa de refugis de la FEEC i la feina que fan els guardes del refugis, tot col·laborant activament amb el Bombers.

D’altra banda, el secretari de l’ACEM, Joaquim Alsina, ha afirmat que “el risc zero no existeix” i ha assenyalat que amb els convenis s’avança en tres línies: “la prevenció, la planificació” i els procediments a seguir en cas d’emergència.

Per últim, l’administradora de l’Editorial Alpina SL, Montserrat Llobet, ha dit que la signatura del conveni reconeix la tasca de l’editorial per dotar els excursionistes d’un treball cartogràfic de qualitat, que d’altra banda serveixi de suport per a la tasca dels bombers.

Amb aquests convenis es formalitza un marc de col·laboració establert durant els darrers anys entre la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments mitjançant el cos de Bombers de la Generalitat i aquests organismes, els quals estan directament relacionats amb activitats al medi natural. Una col·laboració que té com a objectiu la millora en el servei de resposta i la coordinació en els serveis d’emergència.

En aquest sentit, amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que és l’òrgan que agrupa les entitats excursionistes de Catalunya i que treballa des de 1920 per oferir serveis a aquestes entitats, s’estableix la voluntat de col·laboració en una situació operativa, especialment d’emergència com poden ser recerques, rescats i salvaments o altres accidents.

Així mateix, s’estableix un marc de col·laboració entre ambdues parts en l’àmbit de la formació, la investigació i la difusió en matèria de seguretat a la muntanya i en l’àmbit de l’ús de les instal·lacions dels refugis d’alta muntanya en actuacions operatives.

D’altra banda, també es treballarà per tal de poder disposar d’espais perfectament senyalitzats i adequats per a l’aterratge d’helicòpters a les proximitats dels refugis que puguin ser utilitzats en cas d’emergència.

A més, el Departament d’Interior participarà en la formació necessària als guardes dels refugis a efectes que puguin ser considerats informadors qualificats en els avisos als equips de rescat, a l’hora que puguin col·laborar i donar suport en les tasques que se’n derivin.

En la mateixa línia, amb l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) s’estableix un marc de col·laboració en qualsevol situació operativa, especialment d’emergència extraordinària com rescats, evacuacions de telecadires i altres infraestructures, salvaments i altres accidents que sobrepassin el dispositiu ordinari d’intervenció que té la pròpia estació d’esquí.

Així mateix, també s’estableix un marc de col·laboració en l’àmbit de la formació, la investigació i la difusió en matèria de seguretat a la muntanya i en l’àmbit de l’ús de les infraestructures de l’ACEM en actuacions operatives. Per això, el Departament d’Interior i l’ACEM acorda també amb aquest conveni que s’oferirà formació als pisters i al personal de les estacions d’esquí, així com també als membres del cos de Bombers de la Generalitat en tots aquells aspectes que puguin millorar la seguretat i la resposta en cas d’emergència.

A més, s’estableix que l’ACEM oferirà a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments les infraestructures perquè puguin ser utilitzades a nivell operatiu i en una situació d’emergència, així com també es faran les gestions oportunes per facilitar en termes operatius que tinguin espais on pugui aterrar amb seguretat l’helicòpter en cas de necessitat.

Tant amb la FEEC com amb l’ACEM s’estableix que es treballarà per millorar i difondre tots aquells aspectes que puguin ajudar a disminuir els punts més vulnerables en termes de seguretat a la muntanya, ja sigui amb accions comunicatives com amb campanyes de difusió.

Finalment, amb l’Editorial Alpina SL, una empresa dedicada a la producció de mapes i publicacions pel món de l’excursionisme des de l’any 1946, s’estableix que el Departament d’Interior, mitjançant la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, pot fer ús de la seva cartografia en els seus serveis amb l’objectiu d’obtenir la millor eficàcia possible.

La qualitat de la informació que contenen els seus mapes i l’ampli abast de cobertura territorial de les seves publicacions, especialment de les zones de més afluència d’excursionistes, fan que la cartografia produïda per l’Editorial Alpina SL sigui utilitzada com a eina principal per un ampli sector del món de l’excursionisme. Amb la qual cosa, amb aquest conveni s’estableix que es podrà disposar de la seva cartografia, ja que es considera bàsic pel serveis d’emergència disposar de la mateix informació cartogràfica que les persones que es troben accidentades, perdudes o en una situació d’emergència.

D’altra banda, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments es compromet a facilitar tota aquella informació relativa a aquells elements geogràfics propis dels Bombers de la Generalitat i que puguin ser del seu interès com punts d’aigua, polsadors d’emergència, torres de guaita, etc.

Mostrar formulari de contacte