Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat vol potenciar els museus locals

La Generalitat vol potenciar els museus locals

22/01/2008 13:38

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; el secretari de Cultura, Eduard Voltas; i el director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, van presentar ahir un Pla de Museus de Catalunya, que vol reorganitzar els espais museístics del país i millorar la qualitat dels centres, a més de coordinar les políitques dels museus nacionals amb les dels museus locals. Un dels objectius prioritaris del planejament és reequilibrar el suport dels ens públics entre els grans museus nacionals i els museus locals. En aquest sentit, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació crearà quatre noves línies de subvencions, a banda de continuar amb les que ja té en marxa, amb l’objectiu de la rendibilització dels recursos a través del treball en xarxa i de millorar de les estructures i la gestió dels museus.

Segons va explicar ahir el conseller Joan Manuel Tresseras, “les noves polítiques de suport estan adreçades a donar suport a: les xarxes territorials de proximitat o microxarxes, els equipaments i remodelacions museogràfiques, la creació de nous museus i la documentació”.
Amb l’objectiu d’equilibrar la realitat dels museus nacionals i museus locals, en els propers tres anys (2008-2010) es destinaran 28 milions d’euros a millorar i enfortir els museus locals. Amb tot, el pressupost per a museus locals l’any 2010 s’haurà incrementat un 79,74 % en comparació amb el 2007.

El Pla de Museus també preveu la creació de la Xarxa de Museus Locals de Catalunya, que serà una xarxa assistencial i de distribució de recursos, amb la participació les diputacions, els consells comarcals i les administracions o entitats públiques o privades que tinguin la tutela dels museus que en formaran part.

Les unitats bàsiques d’assistència en el territori seran els Museus-Serveis d’Atenció Museística (SAM). El Pla preveu que n’hi hauria d’haver com a mínim un a cada futura vegueria. Tindrà la funció de donar servei assistencial als diversos museus de la seva zona i dinamitzar les col•leccions que s’hi dipositin, sobretot les arqueològiques, que passarien a formar part del fons del museu corresponent.

Els museus-SAM podran ser membres (museus secció) d’una de les xarxes existents dels museus nacionals. De fet seran el nexe orgànic entre els museus nacionals i els museus locals. Serà la Direcció General del Patrimoni Cultural, qui determinarà quin o quins museus de cada vegueria seran SAM.

Entre els objectius específics del Pla de Museus de Catalunya es troba el de fixar el nombre de museus nacionals en quatre. En aquest sentit el Pla preveu la creació de dos nous museus nacionals: el Museu de la Societat i el Museu de les Ciències Naturals. Aquests dos museus s’afegirien al Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

El planejament també preveu que de cada un dels museus nacionals en depenguin xarxes territorials de caire temàtic. Aquestes xarxes estaran composades pels museus (que s’anomenaran museus-secció), i ens, béns, paratges o espais patrimonials museïtzats (fàbriques, monuments, jaciments arqueològics i paleontològics, parcs botànics, molins, etc.).

Mostrar formulari de contacte