Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Germandat de Sant Sebastià inicia els actes per commemorar la festivitat del seu patró

La Germandat de Sant Sebastià inicia els actes per commemorar la festivitat del seu patró

El programa festiu inclou xerrades, el tradicional pregó, concerts i un campionat de botifarra, entre d'altres Aquest dissabte, 14 de gener, a les set del vespre, l'entitat inaugurarà la reforma del seu local social, situat a l'avinguda Garriga i Massó de la Seu

Sant Sebastià - Cartell 2012
Sant Sebastià - Cartell 2012
12/01/2012 18:52

Aquest divendres, 13 de gener, la Germandat de Sant Sebastià de la Seu d'Urgell iniciarà els actes per commemorar la festivitat del seu patró amb un sopar i cantades per diferents punts de la ciutat. Dissabte 14, a les set del vespre, l'entitat social i cultural urgellenca inaugurarà la reforma del seu local social, situat a l'avinguda Garriga i Massó, número 22.

Les celebracions amb motiu de la festivitat de Sant Sebastià seguiran dilluns 16 amb la conferència a càrrec de la historiadora i professora de l'institut Joan Brudieu, Carmen Xam-mar sota el títol 'El pa, la fam i el poder municipal a la Seu del segle XVII'. També per dimarts 17 hi ha organitzada una altra conferència, aquesta vegada a càrrec de Lluís Obiols, historiador i arxiver municipal de la capital alturgellenca, que parlarà de 'La Seu d'Urgell de 1855 i la creació de la Germandat de Sant Sebastià'. Ambdues conferències tindran lloc a la Capella de la Immaculada i s'iniciaran a dos quarts de nou del vespre.

Per dimecres, 18 de gener, la comissió de festes de la Germandat de Sant Sebastià ha organitzat també una xerrada-col·loqui amb una audició comentada sobre l'acordió diatònic i la seva tradició al Pirineu. Anirà a càrrec d'Artur Blasco, investigador i divulgador de la música tradicional del Pirineu. L'activitat finalitzarà amb una actuació musical d'acordió-fusió d'Anatol Eremciuc. L'acte s'iniciarà a les vuit del vespre i es farà també a la Capella de la Immaculada de la Seu.

Pregó de Sant Sebastià a càrrec d'Amadeu Gallart

Dijous, 19 de gener, a les vuit del vespre, se celebrarà la tradicional lectura del pregó, enguany a càrrec de l'exalcalde de la Seu d'Urgell, Amadeu Gallart. L'acte tindrà lloc al local social. A les nou de la nit, es repartirà la tradicional torrada de pa amb all i oli, codonyat i altres complements gastronòmics, una activitat gratuïta i exclusiva per als Germans, al centre cívic El Passeig.

20 de gener, dia festiu a la Seu d'Urgell

La celebració continuarà divendres, 20 de gener, festivitat del patró i dia festiu a la Seu d'Urgell. Se celebrarà a les 11 del matí un solemne ofici a la Catedral, amb cant dels Goigs en honor a Sant Sebastià i el repartiment de panets beneïts. A les 12 del migdia, a l’Ajuntament de la Seu es realitzarà l’Assemblea General Ordinària de la Germandat. A les dues tindrà lloc un dinar de germanor i a les sis de la tarda es farà un ball de tarda al saló Guiu de la ciutat, amb Joan Martí i altres cantants de la Germandat.

La jornada festiva culminarà a la mitja nit amb l'activitat Sant Sebastià Jove amb un concert de música tradicional a càrrec del grup 'Els Astorets' al Pub Drac.

La commemoració de Sant Sebastià seguirà dissabte, 21 de gener, amb una missa en sufragi dels Germans confrares difunts, a l’església de La Missió, a les vuit del vespre. A dos quarts de nou del vespre, tindrà lloc el concert de Sant Sebastià a la catedral de Santa Maria d'Urgell. El concert el protagonitzaran el trio 'Sekrets', format per Hèctor París (orgue), Olga Miracle (soprano) i Joan Codina (flauta travessera).

Els actes culturals per commemorar la festivitat de Sant Sebastià finalitzaran diumenge, 22 de gener, amb la celebració del segon campionat per eliminatòries de botifarra, que s'iniciarà a dos quarts de nou del matí que tindrà lloc al local de la Penya Barcelonista Urgellenca.

Llarga tradició

La Germandat de Sant Sebastià, que supera els 800 socis (la majoria d’ells caps de casa), s’anomenava històricament Associació de Socors Mutu i va crear-se el 1855. Ha ofert de manera ininterrompuda als seus associats els serveis i atencions previstos pels seus fundadors.

Actualment, la Germandat impulsa diverses iniciatives culturals i ciutadanes, des les quals en destaca la important recuperació de les tradicionals ‘Caramelles’ de Pasqua, amb prop de 100 cantaires. També participa en la processó de Divendres Sant, en l’Estudiantina del Carnaval i en d’altres manifestacions populars i folklòriques.

La capital de l'Alt Urgell, com moltes d’altres poblacions catalanes, sota els estralls de la pesta a mitjans del segle XIX va posar-se sota l’advocació de Sant Sebastià, patró que s’invocava per a salvar-se del còlera.

Mostrar formulari de contacte